/ŠUŠUR! Festival od riči ‘Čitaj aktivno!’

ŠUŠUR! Festival od riči ‘Čitaj aktivno!’

U ugodnom ambijentu korčulanskog Ljetnog kina u petak, 3. kolovoza, s početkom od 21 sata, ŠUŠUR! Festival od riči, u svom sedmom izdanju, pod nazivom Čitaj aktivno!, podsjetit će okupljenu publiku na naslijeđe koje je za sobom ostavila ’68. godina, na one vrijednosti koje danas uživamo, a koje su rezultat požrtvovnosti i aktivizma naših prethodnika.

Pola stoljeća nakon ove značajne godine, pozvani gosti Festivala govorit će o tome je li moguće pisanjem utjecati na društvo, koje su posljedice kritičkog i transparentnog mišljenja, kao i o samoj odgovornosti autorica i autora da u svom radu adresiraju određene probleme u društvu.

Tijekom 1968. dogodili su se protesti koji su uzdrmali vojne i birokratske elite ondašnjeg Istočnog i Zapadnog bloka. Mladež tadašnje Jugoslavije također je podjednakim intenzitetom reagirala na društvene promjene. Protesti u Zagrebu, Ljubljani, Beogradu i Sarajevu proizveli su određene pomake u pravcu ljudskih sloboda i socijalne pravde.

Kao odgovor na polarizirane odnose između  istoka i zapada, socijalizma i kapitalizma, kao i sam Hladni rat, djelovao je i Praxis, korčulanska ljetna filozofska škola utemeljena na odbacivanju dogmatskog sovjetskog marksizma, pod utjecajem frankfurtske škole kritičke teorije, s naglašenom humanošću i subjektom kao kreativnom silom. Aktivno učestvujući u zazivanju društvenih promjena i prilika da do njih dođe, intelektualna mladež sa prostora bivše Jugoslavije odigrala je značajnu ulogu u skorijoj povijesti.

U odnosu na ova značajna povijesna zbivanja i utjecaj na društvo koji su ostvarila i još uvijek ostvaruju, ove godine, ŠUŠUR! Festival od riči, okuplja regionalne autorice i autore čije stvaralaštvo, poput spiritus movensa, angažira čitateljice i čitatelje, i motivira ih na promišljanje s ciljem kreiranja zdravijeg, otvorenog društva.

Povodom ovog značajnog jubileja, ovogodišnji ŠUŠUR! posvećuje se temi aktivizma u književnosti. U društvu pozvanih gostiju razgovarat će se o tome može li kritički literarni sadržaj potaknuti čitaoce da kritički promišljaju svoju stvarnost i aktivno je mijenjaju, koje su to slobode čije je opstanak ugrožen i kako ih i dalje ostvarivati, te koje tek trebamo usvojiti.

O ovim temama kao refleksijama osobnih stavova ali i same prakse, u sklopu ovogodišnjeg ŠUŠUR!-a raspravljat će slijedeće autorice i autori:

Andrej Nikolaidis – bosanskohercegovačko-crnogorski književnik i novinar, dobitnik najznačajnije regionalne nagrade za književnost ,,Meša Selimović” za roman ,,Mađarska rečenica” za 2016. godinu;  Barbara Matejčić – višestruko nagrađivana hrvatska slobodna novinarka i urednica fokusirana na društvene teme i ljudska prava; Nenad Veličković – bosanskohercegovački pisac i kolumnista, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koji u svojem radu aktivno tretira ulogu književnosti u obrazovanju; Suzana Tratnik – slovenska književnica, prevoditeljica, aktivistkinja, autorica više zbirki kratkih priča, romana i drama, dobitnica najprestižnije slovenske nagrade za književnost koju dodjeljuje Prešernova fondacija.

Ovogodišnji autori i autorice su regionalno i međunarodno priznati i nagrađivani, te prevođeni na više stranih jezika, a njihova ostvarenja publiku pozivaju na promišljanje, na reakciju i na društvenu odgovornost koja pripada svima.

Nakon cjelovečernjeg književnog programa, uslijedit će ŠUŠUR! party uz dj Ewoksa iz Beograda.

ŠUŠUR! Festival od riči organizira pet prijateljica iz Beograda, Splita i Zagreba, okupljenih u udruzi Kulturne akcije – KULA. Osnovna ideja ŠUŠUR! Festivala od riči je da najširoj publici, u srcu turističke sezone, ponudi multikulturni sadržaj te tako utječe na stvaranje nove generacije ljubitelja suvremene regionalne književnosti.

Ovogodišnji ŠUŠUR! Festival od riči je podržala europska književna mreža TRADUKI, Ministarstvo Kulture Republike Hrvatske, Turistička zajednica Grada Korčule, a partneri projekta su udruga BLOCKFREI iz Beča i Centar za Kulturu Korčula.

mšm/FB