/Svečano otvoren 29. Animafest: Najbolje od najboljeg u Zagrebu!

Svečano otvoren 29. Animafest: Najbolje od najboljeg u Zagrebu!

U zagrebačkome kinu Tuškanac jučer je svečano otvoren 29. Animafest – jedan od najvažnijih festivala animiranog filma u svijetu. Posjetitelji će vidjeti više od 400 filmova, od toga 150 u natjecateljskim programima. Na festival je bilo prijavljeno više od 1800 naslova te je selekcijsko povjerenstvo imalo pune ruke posla.

Kako kažu, gledali su filmove i nekoliko puta kako bi odabrali najbolje.

“Uvijek ostane nekoliko filmova koje smo htjeli pokazati, a na kraju nije bilo mjesta. No to pokazuje da je ono što je ušlo najbolje od najboljeg ove godine”, komentirao je umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić za HRT.

Kako kažu svjetski animatori, u Zagreb ih osim izvrsnog programa privlači i jedinstveno ozračje:

“Ovdje je lako upoznati ljude, svi su otvoreni i druže se. Atmosfera je drukčija nego na drugim festivalima”, dojam je francuske autorice Joanne Lurie koja sudjeluje u velikom natjecanju kratkometražnog filma.

Ovogodišnja je tema festivala odnos likovnih umjetnosti i animiranog filma: Tako da kroz tu temu i prirodnu vezu slikarstva, kiparstva pa čak i arhitekture i animiranog filma imamo niz fantastičnih programa i kratkih i dugih filmova, objašnjava producentica festivala Matea Milić.

Ove godine manje je autora iz Azije, a prednjači Francuska koja dosta ulaže u animaciju. U duhu Animafesta ovoga će tjedna disati Zagreb – na više lokacija čekaju nas atraktivni filmovi, izložbe i instalacije.

mšm/hrt

Foto: FB (Animafest)