/Svečano otvoren jubilarni 30. muzički biennale Zagreb

Svečano otvoren jubilarni 30. muzički biennale Zagreb

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban službeno su u subotu u 20 sati u zagrebačkom Kinu Europa otvorili jubilarni 30. međunarodni festival suvremene glazbe – 30. muzički biennale Zagreb. Program se odvija na preko 10 lokacija u gradu Zagrebu – od kazališta i koncertnih dvorana do kulturnih centara, kao i na njegovim ulicama, na otvorenom sve do subote 13. travnja.

Ministrica Obuljen Koržinek je istaknula kako joj je čast što ima priliku otvoriti jubilarni Muzički biennale te je u ime Vlade Republike Hrvatske istaknula značaj ovog festivala za hrvatsku, ali i stranu glazbu.

Glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja predstavio je bogati program ovogodišnjeg MBZ-a te je službeno otvorio program.

Muzički biennale Zagreb je otvoren izvedbom djela „The Garden“ Richarda Ayresa, kojeg je pred prepunim Kinom Europa izveo svjetski priznati ansambl London Sinfonietta. Zagrebačka izvedba “The Gardena” dogodila se čak i prije same londonske premijere, a da se radi o zaista posebnom i vrhunskom djelu svjedoči oduševljenje mnogobrojne publike na otvaranju.

Ovogodišnji MBZ predstavlja široku paletu suvremenih glazbenih zbivanja kroz gotovo 50 programa, uz brojne goste skladatelje iz inozemstva i nova djela hrvatskih skladateljica i skladatelja.

Na MBZ-u će nastupiti preko četiri stotine domaćih i stranih izvođača – orkestara, ansambala i renomiranih solista – koji će kroz koncerte različitih žanrova, prostorne instalacije i kazališne predstave publici predstaviti najbolje od svjetskog suvremenog glazbenog stvaralaštva.

Detaljan program MBZ-a možete provjeriti na službenim stranicama na adresi www.mbz.hr.

mšm

Foto: mbz