/Svećenik uoči Božića: Buka i isprazna zabava često ljudima već dosadi kada Božić dođe!

Svećenik uoči Božića: Buka i isprazna zabava često ljudima već dosadi kada Božić dođe!

“Riječi Advent i Božić bivaju često zloupotrebljene, na neki način ukradene i iskorištene u komercijalne svrhe i uz to još skrivaju istinski smisao Božića”, rekao nam je pater Ivan Dominik Iličić. U razgovoru za Generaciju ovaj je mladi dominikanac iz samostana sv. Jeronima u Rijeci otkrio što je najvažnije u adventsko i božićno vrijeme, kako se pripremiti za blagdane, kako gleda na Advent u Zagrebu, smeta li ga prerano kićenje borova te koji je pravi smisao Božića.

Kako se najbolje pripremiti za Božić?

Kvalitetna priprema za proslavu svetkovine Božića svakako zahtjeva izdvojeno vrijeme koje ćemo posvetiti molitvi, razmišljanju, pripremi za svetu ispovijed i odlascima na svete mise zornice. Vrijeme adventa je vrijeme i bogate duhovne ponude u kojem se održavaju brojne duhovne obnove, susreti i tribine, što nam sve može pomoći u duhovnoj pripravi za Božić.

Što je najvažnije u adventsko, a što u božićno vrijeme? Koji je glavni smisao Božića?

Vrijeme adventa bi svakako trebalo biti vrijeme promišljanja i duhovne priprave u kojoj iščekujemo susret s novorođenim Gospodinom. Vrijeme adventa i božićno vrijeme nas na poseban način potiče na promišljanje o dimenziji Božjega utjelovljenja, toga da je Bog postao čovjekom. Možemo se pitati koji je glavni smisao i cilj te stvarnosti, odnosno Božića. Odgovor na to mogu nam dati brojni sveci koji su dopustili Bogu koji je došao u ovaj svijet da preobrazi njihove živote i da se u njima proslavi.

Nekoć davno su i crkveni oci govorili da je Bog postao čovjekom kako bi čovjek postao Bogom, odnosno dionikom božanske naravi. Važno je o tomu promišljati i moliti Gospodina da se rodi i u nama kako bismo uistinu postali dionici njegove naravi, što nam je po milosti krštenja omogućeno, ali je često grijehom spriječeno.

Kako biste opisali svetkovinu Božića? O kakvom je blagdanu riječ?

Božić je svakako radosna svetkovina jer se slavi dolazak Boga u ovaj svijet i u naše živote. To je i blagdan života koji nas potiče na promišljanje o dostojanstvu ljudskoga života od njegova začeća do prirodne smrti. Također, ovo vrijeme potiče nas i na promišljanje o našoj djelotvornoj ljubavi i na poseban način nas poziva da činimo dobra djela i pomažemo potrebitima. To je vrijeme koje nas potiče na promišljanje o skromnosti i jednostavnost što se na poseban način pred nas stavlja preko važne simbolike jaslica o kojoj je ovih dana govorio i papa Franjo.

Smatrate li da je božićno i adventsko vrijeme danas previše iskomercijalizirano?

Nažalost, danas mnogi žele prikazati Božić bez jaslica te sakriti Isusa i zamijeniti ga svime i svačime, pod krinkom Božića. Riječi Advent i Božić bivaju često zloupotrebljene, na neki način ukradene i iskorištene u komercijalne svrhe i uz to još skrivaju istinski smisao Božića. Advent bi trebao biti vrijeme duhovne priprave i iščekivanja, a ne vrijeme velikog slavlja. Advent nas može pripremiti za što bolje slavljenje kada Božić dođe. To bi trebalo biti vrijeme tišine, a ne buke i isprazne zabave koja često ljudima već dosadi kada Božić dođe.

Mnogi danas u svojim domovima već prije Badnjaka okite bor i stavljaju fotografije na društvene mreže. Kako gledate na kićenje bora unaprijed?

Slaviti Božić prije Božića ne ide u prilog onomu pravom smislu dimenzije duhovne priprave i iščekivanja stoga nije dobro unaprijed kititi borove ili pjevati božićne pjesme, a pogotovo ne već na samome početku adventa.

Što mislite o Adventu u Zagrebu? Jesu li ponuda i sama događanja u skladu s običajima i vjerom?

Događaji koji prate Advent u Zagrebu, ali i drugim gradovima u Hrvatskoj su poprilično raznoliki. Raduje me što među njima ima i onih koji su povezani s dimenzijom priprave za svetkovinu Božića. Uz razne glazbene izvođače bude i onih koji pjevaju duhovne pjesme među kojima su neke i hrvatske tradicionalne adventske pjesme. Također, bude i lijepih humanitarnih inicijativa poput kućice koju drže franjevci konventualci u Zagrebu, i u kojoj prodaju ukusnu hranu kako bi zaradili novac za potrebe pučke kuhinje koju vode na Svetom Duhu.

To su primjeri kako se blještavilo adventa koji nije njegov pravi smisao ipak može i dobro iskoristiti. Nadam se da će i u Rijeci u kojoj živim biti u nekim budućim godinama sličnih primjera kada će uz mnoštvo glazbenih izvođača koji često nemaju veze s duhom adventa i Božića, nastupiti i oni izvođači koji će pjevati adventske i božićne pjesme. Neka se Gospodin rodi u nama i među nama ovoga Božića.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva