/Svjetski dan kravate slavi se i festivalom Dani kravate

Svjetski dan kravate slavi se i festivalom Dani kravate

Svjetski dan kravate obilježava se na današnji dan – 18. listopada. Upravo je toga datuma 2003. godine izvedena svjetski poznata instalacija Marijana Bušića Kravata oko Arene u Puli koju je vidjelo više od milijardu ljudi. Academia Cravatica i ove je godine organizirala festival posvećen kravati! Festival Dani kravate u Zagrebu, s nizom javnih aktivnosti i programa koji slave kravatu kao pokretnu hrvatsku, ali i europsku i svjetska baštinu, s ciljem širenja svijesti o tome da je Hrvatska – domovina kravate.

Instalacijom Kravata oko Arene, s najvećom kravatom na svijetu, simbolički je povezano antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate svijetu je upućena poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima. Povodom obilježavanja Svjetskog dana kravate, na središnjem zagrebačkom trgu 14. listopada je svečano otvoren Festival kravate koji će se odvijati do 20. listopada.

Programom je predviđeno vezanje kravata i rubaca na pedesetak zagrebačkih spomenika, Velika smjena straža Zdruga povijesnih postrojbi s kravatom na Trgu sv. Marka, izložba Kravata – simbol predsjedanja EU koja je otvorena 17. listopada u Hrvatskom Saboru, Smjena straže Kravat pukovnije te svjetlosne projekcije na temu kravate na fontanama u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog materijala. Kao izvorni hrvatski proizvod, raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

Hrvatski sabor iskazao je kravati posebnu počast, proglasivši godine 2008., upravo 18. listopada Danom kravate. Od tada se Dan kravate svake godine 18. listopada svečano obilježava kao Svjetski dan kravate u Hrvatskoj, a tijekom proteklih godina njegovo je obilježavanje započelo u raznim dijelovima svijeta.

Festival Dani kravate prvi je festival u Hrvatskoj posvećen kravati, a kao zagrebačka festivalska turistička atrakcija trebao bi, nakon ovog premijernog izdanja, postati tradicionalan.

mšm