/Tko je Krunoslav Šokac, novi umjetnički voditelj Ansambla LADO? Tri su principa kojih će se držati…

Tko je Krunoslav Šokac, novi umjetnički voditelj Ansambla LADO? Tri su principa kojih će se držati…

Upravno vijeće Ansambla LADO, na sjednici održanoj početkom ožujka ove godine, većinom je glasova izabralo novog umjetničkog voditelja plesnog ansambla nacionalnog statusa Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Andriju Ivančana na tom mjestu zamijenit će Krunoslav Šokac, nekadašnji Ladov plesač pjevač – solist i bivši umjetnički voditelj dubrovačkog Folklornog ansambla Linđo te predavač na Školi za klasični balet u Zagrebu.

Upravno vijeće izabralo je Krunoslava Šokca između tri kandidata koja su se javila na natječaj. U obrazloženju Odluke Upravnog vijeća stoji kako četverogodišnji program Krunoslava Šokca, koliko i traje mandat umjetničkog voditelja, koncepcijski, repertoarno i izvedbeno najcjelovitiji, te da će najbolje prezentirati  plesnu, glazbenu, likovnu i literarnu hrvatsku narodnu baštinu.

Tri su temeljna principa, kaže Krunoslav Šokac, po kojima bi ubuduće trebao funkcionirati Ansambl LADO – tradicija, suvremenost, izvrsnost.

LADO je izniknuo iz tradicije – specifični segmenti baštine (ples, glazba, tradicijsko odijevanje) u fokusu su njegovog djelovanja, a tradicijom, prepoznatom i priznatom u nas i u svijetu su, u njegovih punih 70 godina postojanja, postali i principi zagrebačke škole folklora, odnosno scenska primjena koja u velikoj mjeri uvažava plesne, glazbene i odjevne, tradicijom uvjetovane, obrasce. Činjenica da je Hrvatska svjetski fenomen po broju zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara dodatno obvezuje Ansambl LADO u njegovoj misiji očuvanja i prezentiranja baštinjenih glazbeno – plesnih fenomena.

Suvremenost podrazumijeva unapređenje produkcije (scenografija, rasvjeta, ozvučenje) i korištenje novih tehnologija (multimedijalni umjetnici, world music), praćenje trendova u drugim izvedbenim umjetnostima te uključivanje u aktualnu kulturnu scenu kroz projekte kojima će se LADO dodatno pozicionirati kao jedinstveni kulturni brand.

Izvrsnost je kategorija koja je od osnutka Ansambla do danas imperativ. Velike izvođačke mogućnosti jedinog hrvatskog profesionalnog folklornog ansambla treba dodatno usmjeravati k još većoj izvrsnosti koja se ogleda ne samo u koncertnim izvedbama kao „finalnom proizvodu“, nego i u pažljivom kreiranju različitih programa, edukativnim aktivnostima, uvjetima i organizaciji rada izvođačkog dijela i popratnih službi, dobroj međusobnoj komunikaciji svih zaposlenika te vrhunskim pozornicama i produkciji na kojima treba inzistirati. Sve su to faktori bitni za postizanje krajnjeg cilja: LADO = centar izvrsnosti!

Krunoslav Šokac dužnost umjetničkog voditelja preuzima sredinom travnja ove godine.

mšm

Foto: Marin Tironi