/‘TKO SAM? KAMO IDEM?’ 27. Splitski filmski festival objavio program; evo koje filmove možete pogledati

‘TKO SAM? KAMO IDEM?’ 27. Splitski filmski festival objavio program; evo koje filmove možete pogledati

27. izdanje Splitskog filmskog festivala održat će se od 1. do 9. rujna. Većina ponuđenih filmova, mahom mlađih redatelja, bavi se pitanjima identiteta današnje mladosti (rodni, poslovni, intimni, socijalni, migrantski itd.). Tema ovogodišnjeg festivala je: tko sam? kamo idem? who am i? where am i going?

Uz međunarodne konkurencije dugometražnih i kratkometražnih filmova tu su paralelni programi Forum, Frame Extended, Hrvatski film, te Posebni program. 

U kategoriji Hrvatskog filma, dva su dugometražna, nakon Pule, splitska publika vidjet će “Illyricvm” prvijenac Simona Bogojevića Naratha, te eksperimentalni dugi film Nicole Hewitt “Žene minorne spekulacije“. U istom segmentu prikazat će se i šest hrvatskih kratkometražnih filmova, koji još nisu prikazani u Splitu.

Konkurenciju dugometražnih filmova čini osam međunarodnih naslova: “Babysitter”, redateljice Monike Chokri, francusko-kanadska komedija koja će otvoriti ovogodišnji festival. Peter Brunner pronalazi inspiraciju za film “Luzifer” (Lucifer) u istinitoj priči o jednom egzorcizmu. Iranska redateljica Faezeh Azizkhani predstavlja film “Malakh” (Skakavac), priču o četrdesetogodišnjoj Hanieh koja zbog siromaštva svoj polu-autobiografski scenarij prodaje prijateljici kako bi ga pretvorila u film. “Mi vacio y yo” (Moja praznina i ja), redatelja Adriana Silvestra, tematizira transseksualnost, tranzicije i način na koji pronalazimo svoje mjesto u svijetu. Denis Côté režira priču o tri žene koje se bore s vlastitim demonima pod nazivom “Un été comme ça” (Ljeto kao ovo). Japansko-francuska produkcija “Yamabuki”, redatelja Juichira Yamasakija, prati nekoliko mještana planinskog gradića Maniwa na zapadu Japana. Li Ruijun, u svom filmu “Yin ru chen yan” (Povratak u prah), tematizira ruralni život, nedaće i nadu bračnog para Ma i Cao. “Шtypm” (Napad), redatelja Adilkana Yerzhanova, je kazakhstansko-ruska produkcija koja se bavi talačkom situacijom u seoskoj školi gradića Karatasa.

U međunarodnoj konkurenciji kratkometražnog filma prikazat će se 24 naslova, a jedini je hrvatski predstavnik Vladislav Knežević s filmom “Aqualia“.

Filmove u obje konkurencije ocjenjuju međunarodni žiriji.

U segmentu Forum prikazat će se peruanski film “Al Oriente” redatelja Jose Maria Avilesa, “Bogovi Meksika”, talijansko-američkog redatelja Helmuta Dosantosa, te film “Noćni vrtić” redatelja Mamounija Sanoua iz Burkine Faso.

Frame Extended donosi tri dugometražna filma: “Ubojstvo eunuha Khana” iranskog redatelja Abeda Abesta, “Beatrix” austrijskih redateljica Molene Czernovsky i Lilith Kraxner, i na kraju “Magdala” francuskog redatelja Damiena Manivela.

Uz mnoštvo naslova koji će biti prikazani na Splitskom filmskom festivalu, posjetitelji će moći vidjeti radove u Posebnom programu: Arido Taurajo i umjetnost virtualnog i strojnog svijeta Jamesa Morgana, Retrospektiva kratkih filmova Dalibora Barića, i Program studentskih filmova akademija i sveučilišta sa svih strana svijeta. 

Od inozemnih gostiju na festival stižu redatelj Adrian SilvesterHelmut Dosantos, japanski producent Terutarô Osanaï i mnogi drugi, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar.

Cjelovit popis filmova odabranih za 27. izdanje festivala potražite na ovoj poveznici

mšm

Foto: havc