/Trijumf filma ‘Hladni rat’: Osvojio čak pet europskih Oscara

Trijumf filma ‘Hladni rat’: Osvojio čak pet europskih Oscara

Film “Hladni rat” britansko-poljskog režisera Paweła Pawlikowskog očekivano je trijumfirao na dodjeli Europskih filmskih nagrada u subotu navečer u Sevilli. Ta crno-bijela melodrama smještena u ambijent hladnoratovskih 50-ih osvojila je nagradu za najbolji film, režiju i scenarij, kao i nagradu za najbolju žensku ulogu te za montažu. Uoči proglašenja nagrada EFA “Hladni rat” se smatrao favoritom, a to se i potvrdilo.

Talijanski film “Dogman” Mattea Garronea bio je po broju nominacija (4) odmah do “Hladnog rata”, no na kraju je nagradu dobio samo glavni glumac Marcello Fonte. Nagradu za najbolju europsku komediju dobila je “Smrt Staljina” britanskog komediografa Armanda Iannuccija.

Nagradu za najbolji europski dokumentarac dobio je “Bergman – jedna godina u životu” Šveđanke Jane Magnusson, film koji prati samo jednu ključnu godinu- 1957. – u životu slavnog filmskog autora. Nagradu za najbolji dugometražni animirani film dobio je “Još jedan dan u životu” Raúla de la Fuentea i Damiana Nenowa, crtić temeljen na ratnim reportažama iz angolskog rata slavnog poljskog novinara Ryszarda Kapuścińskog, piše Jutarnji.hr.

Nagradu Europsko otkriće za najbolji prvi film dobio je Belgijanac Lucas Dhont za film “Djevojka“ ambijentiran u svijet baleta. Taj film ovog tjedna kreće u distribuciju u hrvatskoj neovisnoj kino mreži.

Pobjedničkom režiseru Pawlikowskom ovo nije prva pobjeda na Europskim filmskim nagradama. Osvojio ih je i 2015. za još jedan crno-bijeli film ambijentiran u poslijeratnu komunističku Poljsku. “Ida” je 2015. osvojila pet europskih filmskih nagrada.

mšm/Jutarnji

Foto: HAVC (Paweł Pawlikowski)