/TUŽNA OBLJETNICA Dan kada je Hrvatska zavijena u crno, a na Kornatu stradalo 13 vatrogasaca, nikada zaboravljenih heroja…

TUŽNA OBLJETNICA Dan kada je Hrvatska zavijena u crno, a na Kornatu stradalo 13 vatrogasaca, nikada zaboravljenih heroja…

U ponedjeljak Hrvatska obilježava tužnu obljetnicu prisjećajući se jedne od najvećih tragedija nakon Domovinskog rata. Naime, obilježava se 14. obljetnica Kornatske tragedije, najveće u novijoj povijesti, u kojoj su živote izgubili dvanaestorica pripadnika vatrogasnih postrojbi.

Prije 14 godina u akciji koja je trebala biti rutinska, život je izgubilo 12 vatrogasaca, mahom iz okolnih mjesta, Šibenika, Vodica i Tisnog.

Od ukupno 13 vatrogasaca u grupi zahvaćenoj požarom, šestero je poginulo na mjestu događaja, pri čemu su ostali prebačeni u bolnice, kada umiru od posljedica snažnih opeklina. Poginulo je šest vatrogasaca iz vatrogasne postrojbe Šibenik – Dino Klarić, Ivica CrvelinIvan MarinovićMarko StančićGabrijel Skočić i Hrvoje Strikoman, a još sedmero je preživjelo uz teške opekline po tijelu – od kojih je petero prebačeno na liječenje u Zagreb (Tomislav CrvelinAnte CrvelinJosip LučićKarlo Ševerdija i Marinko Knežević) koji su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina. Posljednji je, u splitskoj kliničkoj bolnici, 16. rujna, preminuo Ante Juričev-Mikulin. Jedini preživjeli vatrogasac, Frane Lučić, nakon oporavka u Kliničkoj bolnici Split, otpušten je na kućno liječenje.

Unatoč brojnim istragama i suđenjima još uvijek nisu posve rasvijetljene okolnosti u kojima se strašna tragedija dogodila. Prema službenoj teoriji uzrok je takozvani eruptivni požar. Međutim, dio javnosti kao i obitelji stradalih nisu prihvatili takvo objašnjenje te i dalje smatraju da im nije do kraja otkrivena prava istina o okolnostima u kojima su stradali njihovih najmiliji. 

Sve se poklopilo onako kako ne treba

Hrvatska je tog kobnog dana na raspolaganju imala samo jedan kanader, a požar na Kornatima izbio je u isto vrijeme kad i požar na Hvaru.  Vojni helikopter je također bio usmjeren na Hvar, a po stradale vatrogasce stigli su dva sata nakon što je vatra prešla preko njih. Ova tragedija oslikala je sve propuste sustava koje su nečiji sinovi, muževi, braća platili svojim životima i zauvijek obilježila Hrvatsku, ali i hrvatsko vatrogastvo. 

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković u ponedjeljak je izdao je zapovijed u vezi obilježavanja tragedije na Kornatu, a koja odmah stupa na snagu, objavljeno je na stranici HVZ-a. Prisjetit će se i pripadnika DVD-a Stari Grad Marinka Jurića koji je preminuo 29. kolovoza 2007. tijekom gašenja požara na Hvaru.

“U svim vatrogasnim postrojbama JVP, DVD i IVP dana 30. kolovoza 2021. u 15.25 sati upaliti sirene u trajanju od 60 sekundi, za vrijeme zvučnih signala postrojiti se i odati počast stradalim kolegama, upaliti svijeće”, stoji u zapovjedi.

Maleno dalmatinsko mjesto zauvijek je ostalo obilježeno ovom tragedijom, jedino ostaje nada da će se uspjeti rasvijetliti sve okolnosti ovog strašnog događaja te da će obitelji pronaći ono što im jedino donekle može pružiti utjehu, a to je – istina.

Bjonda Lučić

Foto: Screenshot YouTube