/Tužna obljetnica; glazbena scena i obožavatelji prisjećaju se života i djela ‘makedonskog Pavarottija’

Tužna obljetnica; glazbena scena i obožavatelji prisjećaju se života i djela ‘makedonskog Pavarottija’

Za koji dan će biti 13 godina da nas je prerano napustio mladi glazbenik i umjetnik Toše Proeski, taj ‘makedonski Pavarotti’, kako su mu često tepali.

Još kao desetogodišnjak publiku je ostavljao bez daha svojom izvedbom pjesme ‘Ave Marija’. Studirao je solo pjevanje i bio je jedan od najboljih studenata. S 15 godina sudjeluje na festivalu ‘Makfest’ i tu kreće njegova uspješna karijera pop pjevača.

Godinu dana kasnije počinje surađivati s Grigorom Koprevom, a pjesme ‘Usne na usnama’ i ‘Sunce u tvojoj zlatnoj kosi’ otvaraju mu vrata makedonske glazbene scene.

Zbog svojih brojnih humanitarnih nastupa, 2003. godine dobio je humanitarnu nagradu Majke Tereze, a bio je i UNICEF-ov veleposlanik dobre volje; njegova pjesma ‘This world’, snimljena 2004. postala je svojevrsnom UNICEF-ovom himnom.

‘Dan za nas’ je njegov prvi album na hrvatskom jeziku, a svakako treba istaknuti da je Toše jedini strani pjevač, koji je osvojio glavnu nagradu Hrvatskog radijskog festivala.

Imao je velike hitove u duetima s Gocom Tržan, Esmom Ređepovom, Tonijem Cetinskim i Antonijom Šolom koja je i napisala, možda njegov najveći hit, ‘Srce nije kamen’, pjesmu koja je bila najizvođenija skladba na hrvatskim radijskim postajama 2006. godine.

Toše je poginuo u tragičnoj prometnoj nesreći u 26. godini života u ranojutarnjim satima kod Nove Gradiške na autocesti A3 Zagreb – Lipovac, na putu iz Skopja prema Zagrebu. Vijest o njegovoj pogibiji zavila je u crno cijelu regiju, a u Makedoniji je, dan nakon njegove smrti, 17. listopada 2007. proglašen dan žalosti.

Hrvatska će se i ove godine prisjetiti ovog glazbenog velikana. U srijedu su tako ispred Elektrotehničke i ekonomske škole u Novoj Gradiški položeni vijenci ispred Tošinog spomenika, a potom je održan tradicionalni maraton put Kruševa.

U petak, 16. listopada, na sam dan tužne obljetnice, u Zagrebu će biti otvorena kapelica na Rokovom perivoju. Svi kojima Toše znači i nose ga u srcu, taj dan mogu doći od 17.00 do 18.00, upaliti svijeću za njegovu dušu, izvijestili su iz Hit Records-a.

“Ni za života, ni danas, ne postoji čovjek koji za Tošu, nije imao samo pohvale. Njegove riječi, ‘Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome’, ostat će zauvijek urezane u srcima svih koji su ga osobno poznavali, te brojnih obožavatelja i štovatelja”, stoji u poruci ove izdavačke kuće.

bkk

Foto: Hit Records