/U BOOKSI Poezija potaknuta pokretom ‘Black lives matter’

U BOOKSI Poezija potaknuta pokretom ‘Black lives matter’

U suradnji s pjesničkom platformom Odvalimo se poezijom te Društvom Afrikanaca u Hrvatskoj u utorak će se održati čitanje poezije potaknuto pokretom Black Lives Matter u književnom klubu Booksa.

Potaknuto nedavnim događanjima u Sjedinjenim Američkim Državama kada je stradao građanin George Floyd, nenaoružani crnac koji je umro nakon brutalne policijske intervencije u Minneapolisu, čitat će se poezija otpora afro-američkih autora.

Gosti će biti prevoditelji Dean Trdak Vanda Mikšić, a program vodi pjesnikinja i novinarka Sanja Baković.

Ususret izlasku knjige Bilježnica povratka u zavičaj čitat će se poezija Aiméa Césairea, pjesnika s otoka Martinika s Kariba. Knjigu je Césaire počeo pisati u Šibeniku. Ovaj se poznati rukopis smatra himnom crnaštva, antikolonijalnog pokreta kojemu je, uz Senghora i Damasa, bio začetnik. Studirao je u Parizu, bio zastupnik Martinika u francuskoj Narodnoj skupštini, a posmrtno je dobio mjesto u Panteonu. Autor je,između ostalog, Rasprave o kolonijalizmu. O značenju i poemi Bilježnica povratka u zavičaj govorit će Vanda Mikšić.

Dean Trdak približit će neke afričke i južnoameričke autorice i autore portugalskog govornog područja čije su poetike sadržajno prožete temom otpora crnačkog svijeta.

Članovi Društva Afrikanaca u Hrvatskoj čitat će pjesme Patricea Lumumbe, prvog predsjednika nezavisnog Konga i borca za afričku nezavisnost, potom Léopolda SédaraSenghora, afričkog vođe i prvog predsjednika nezavisnog Senegala, kao i pjesme drugih autora. 

Prije i nakon razgovora i čitanja posebnu playlistu i glazbeni dio pripremio je DJ Goran Goldberger, a slušat će se dub poezija i reggae, izvijestili su iz Bookse.

bkk

Foto: Pixabay