/U mirovini postala glumica: Nikad nije kasno za snove!

U mirovini postala glumica: Nikad nije kasno za snove!

“Imam tremu pred svaku našu probu, ali vjerujem da ćemo uspjeti prenijeti poruku svijetu da nikad nije kasno za promjene“, rekla nam je Snježana Živec (60). Ova umirovljena medicinska sestra koja je radni staž odradila u Hrvatskoj vojsci odlučila se u trećoj dobi okušati u nečem za nju sasvim novom – glumi. Tako se prije pola godine pridružila amaterskoj dramskoj skupini DramaMama koju vodi Tina Primorac, autorica nove predstave ‘Bajka za odrasle, nesređene ljude’. Riječ je o komediji koja motivira ljude da grade vlastitu sreću, a koja će premijerno biti izvedena povodom Noći kazališta u dvorani Narodnog sveučilišta Sesvete 19. studenog ove godine.

Snježana u predstavi tumači ulogu Mudre vile čija je zadaća usmjeravanje drugih vila u pomaganju ljudima koji su zapeli na putu ostvarenja svojih snova. Ova rođena Siščanka sa zagrebačkom adresom majka je dvojice odraslih sinova za koje kaže da su joj neizmjerna podrška u životu, pa tako i u ovom cijelom procesu stvaranja predstave.

Upitali smo je kako to da se tek u mirovini odlučila na glumu, kako je saznala za skupinu DramaMama, ima li tremu pred premijeru, bavi li se još kojim hobijima te kako provodi vrijeme u mirovini.

Okrenula sam se sebi”

“Tražila sam nešto što će spojiti moju ljubav prema književnosti, kazalištu i glazbi. Na stranici Narodnog sveučilišta pronašla sam obavijest o osnivanju skupine DramaMama. Odlučila sam samo vidjeti o čemu se radi. Taj prvi kontakt s Tinom Primorac neću nikad zaboraviti. Spontan pristup, neizmjerna pozitivna energija i želja da idemo napraviti nešto pri čemu ćemo se dobro zabavljati, a ujedno i kroz taj rad poslati jednu snažnu poruku svakom tko nas bude pogledao, jednostavno me osvojila”, započela je Snježana.

Ova umirovljenica iza sebe ima zanimljivu karijeru i životni put. Kao medicinska sestra radila je u civilstvu u struci sve do početka Domovinskog rata, no tada se odlučila pridružiti Hrvatskoj vojsci. Uočivši potrebu za stručnim kadrom na terenu, javila se u postrojbe HV u kojima je ostala do kraja. Umirovljena je 2002.godine, i to kao dočasnik medicinske struke u Odjelu za obuku, Nastavnog središta za obuku vojnika logističkih specijalnosti. 

“Ubrzo nakon umirovljenja pronašla sam honorarni posao u struci, kojim sam se bavila do prije godinu dana. No stjecajem okolnosti, a uz nagovor i podršku moje obitelji, prvi put u životu pristajem konačno ne raditi i okrenuti se sebi i svojim hobijima za koje do sada nisam imala vremena”, istaknula je Snježana.

Imam tremu pred svaku probu”

Prema riječima autorice ‘Bajka za odrasle, nesređene ljude’ je komedija koja nas motivira da se ne shvaćamo previše ozbiljno, a s druge strane da vrlo ozbiljno shvatimo kako imamo mogućnosti i sposobnosti graditi vlastitu sreću. Uz obilje smijeha priča nas upoznaje s vilama za odrasle ljude i mudrom gospođom pod čijim vodstvom bezuspješno pokušavaju pomoći ženi Ruži da ostvari svoj san i prođe audiciju za lokalni seoski KUD.

Proba za predstavu ‘Bajka za odrasle, nesređene ljude’ koju izvodi amaterska dramska skupina DramaMama

O samoj predstavi Snježana ima samo riječi hvale.

“Radnja predstave je na prvi pogled lepršava, smiješna i, slobodno bih rekla, pomalo blesava. No da, to je bajka za odrasle nesavršene ljude sa snažnom porukom da zaista možemo biti i raditi ono što želimo i osjećamo. “

Na naš upit može li se poistovjetiti sa svojim likom i ima li tremu pred premijeru, odgovorila je: 

“Zadaća Mudre vile jest da okuplja svoje vile i usmjerava ih u pomaganju ljudima koji su zapeli na putu ostvarenja svojih snova. Vidim se u toj ulozi tim više što sam se godinama bavila edukacijom i vođenjem. Naravno da imam tremu čak i pred svaku našu probu, ali i vjerujem da ćemo uspjeti prenijeti poruku svijetu da nikad nije kasno za promjene, samo se treba odvažiti.”

Ova je simpatična umirovljenica za kraj napomenula kako je svjesna toga da mnogi ljudi zaglave u životima koji ih ne ispunjavaju i guše, a nemaju snage niti načina krenuti drugačije.

“Nadam se da će naša poruka doprijeti barem do jedne osobe, jer tada će naša ideja i sav uloženi trud biti nagrađeni”, zaključila je Snježana Živec koja punim plućima uživa u svom novom umirovljeničkom životu. Osim glume, ima i druge hobije kao što su vježbanje na satovima medicinske yoge, vožnja bicikla, plivanje, odlasci u prirodu sa svojim psom i čitanje.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: DramaMama