/U sklopu Godine čitanja održan ‘Mediteran kakav je nekad bio’

U sklopu Godine čitanja održan ‘Mediteran kakav je nekad bio’

Pod naslovom ‘Mediteran kakav je nekad bio’ 11. kolovoza održano je čitanje suvremene hrvatske proze s mediteranskim temama u bistrou Gusto Giusto u Antuninskoj ulici i drugim gradskim lokacijama, a povodom obilježavanja Godine čitanja u Republici Hrvatskoj. 

“Mediteran kakav je nekad bio” činili su članovi Festivalskog dramskog ansambla Romano Nikolić, Marin Klišmanić, Veronika Mach i Iva Kraljević, koji su zainteresiranoj publici čitali ulomke iz pripovijetke “Karneval“ iz zbirke „Pod balkonom“ Ranka Marinkovića, dijelove romana “Yu puzzle“ Rade Jarka i romana “Mirisi, zlato i tamjan“ Slobodana Novaka te pjesmu „Tri dubrovačka ženska notturna“ Staše Aras. Čineći zajedno kolekciju oživljenih knjiga koje se kreću uličicama grada dok čitaju svojoj publici, glumci su izveli jako zanimljiv i nesvakidašnji koncept koji su prisutni lijepo primili, zainteresirano na kraju čitanja mijenjajući svoje naratore kako bi doživjeli sva četiri odabrana teksta.

Na prijedlog Ministarstva kulture i medija, Vlada Republike Hrvatske 2021. godinu proglasila je Godinom čitanja. Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, a brojne aktivnosti u pripremi imaju za cilj poticanje čitanja. Čitanje nas odvodi u svjetove koje nikada ne bismo vidjeli, upoznaje nas s ljudima koje nikada ne bismo upoznali i omogućuje nam osjetiti emocije koje inače ne bismo osjetili.

Povodom obilježavanja Godine čitanja, na programu 72. Dubrovačkih ljetnih igara naći će se i predstavljanje romana Ivane Lovrić Jović pod nazivom “Vidi kako Lokrum pere zube“ koje će se održati u subotu, 14. kolovoza u 21 sat u atriju palače Sponza. Ulaz je slobodan no broj mjesta ograničen slijedom epidemioloških mjera.

bl

Foto: Press