/Umjetnici šokirani: Ministarstvo kulture objavilo je naše zaštićene podatke i time ugrozilo našu sigurnost!

Umjetnici šokirani: Ministarstvo kulture objavilo je naše zaštićene podatke i time ugrozilo našu sigurnost!

Samostalni umjetnici revoltirani su propustom Ministarstva kulture koje je na svojim web-stranicama objavilo popis samostalnih umjetnika u kojem su uz iznose potpora za ožujak objavili i njihove zaštićene osobne podatke.

Nakon što je Ministarstvo kulture u ponedjeljak objavilo imena 773 samostalna umjetnika koja su zadovoljila uvjete za dobivanje potpore za ožujak, umjetnici su upozorili na nevjerojatan propust u objavljenoj tablici. Naime, na popisu koji se nalazio na stranicama Ministarstva objavljeni su njihovi zaštićeni osobni podaci. 

U tablici su navodno bili objavljeni, uz imena samostalnih umjetnika čiji su zahtjevi pozitivno ocijenjeni, brojevi njihovih bankovnih računa, OIB, adrese prebivališta te iznos zarade u prošloj godini.

“Ta je tablica na stranicama Ministarstva bila najmanje dva sata, a moguće i više. Nisam bila pri računalu kada su objavljeni podaci, međutim, jučer oko 16 sati, čim sam ustanovila što se u toj tablici nalazi, obavijestila sam kolege i odmah napisala e-mail Ministarstvu kulture i službeniku za zaštitu podataka. U njemu sam navela da su objavili zaštićene podatke i time ugrozili sigurnost i prava svih umjetnika te moram priznati da su mi u vrlo kratkom roku odgovorili. Međutim, nikakva isprika ni očitovanje Ministarstva nije objavljeno”, rekla je Nora Krstulović, samostalna umjetnica koja je i sama aplicirala za potpore Ministarstva. 

Krstulović dodaje i kako su objavljeni podaci koji bilo kome omogućuju krađu njihovog identiteta, a ne znaju ni tko je sve preuzeo dokument. Samostalna umjetnica je doznala i kako se sporna tablica više puta objavljivala. 

Ovakav propust neprihvatljiv je i sramotan, slažu se umjetnici, a navodno su već tražili mišljenje pravnih stručnjaka te ozbiljno razmišljaju i o tužbi. U trenutku u kojem više od tisuću samostalnih umjetnika već dva mjeseca nema nikakve prihode, umjetnici nemaju razumijevanja za ovakvu vrstu pogrešaka.

Ministarstvo kulture odgovorilo je na upit Večernjeg lista rekavši kako je do objave sporne tablice došlo nenamjernom pogreškom te da je ista uklonjena nakon dva sata. 

mšm/večernji list

Foto: Pixabay, ilustracija