/Umjetničkim radovima prikazali stradanje Dubrovnika

Umjetničkim radovima prikazali stradanje Dubrovnika

U povodu Dana dubrovačkih branitelja Muzej Domovinskog rata smješten u dubrovačkoj tvrđavi Imperijal otvorio je dvije izložbe: ratnih fotografija i djela dubrovačkih umjetnika inspiriranih obranom grada. Sva djela naslikana za ovu prigodu dubrovački umjetnici odlučili su darovati Muzeju Domovinskog rata.

U sklopu muzejskog projekta Hrvatska ratna fotografija ostvarena je izložba ‘Stradanje sakralnih objekata na dubrovačkom području u Domovinskom ratu 1991. -1995.’, a uz ratne fotografije, u muzeju je otvorena i izložba slika ‘Dubrovački umjetnici braniteljima u počast’, prenosi HRT.

Dubrovački su umjetnici, prisjećajući se herojskih dana obrane grada, slikama, svaki na svoj način, uzdignuli simboliku i značenje tih sudbinskih dana. A i u ratu nisu mirovali, oslikavali su izloge na Stradunu, otvarali izložbe…

To se onda radilo i nesvjesno iz prkosa iz svoje neke pobjede nad ovim neprijateljem koji je uništavao grad,  prisjeća se akademski slikar Josip Škerlj.

Slikari se nadaju da će se tvrđava uskoro obnoviti, muzej napokon dobiti dolične prostore, a njihove slike naći mjesto u tom novom stalnom postavu.

mšm/hrt

Foto: FB