/USKORO – 21. Škola medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’ okupit će filmske stručnjake i entuzijaste

USKORO – 21. Škola medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’ okupit će filmske stručnjake i entuzijaste

Škola medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’ održat će se u Varaždinu od 18. do 28. kolovoza. U deset dana trajanja programa okupit će se više od stotinu polaznika koji će slušati predavanja i sudjelovati na radionicama s brojnim filmskim stručnjacima.

Na radionicama i seminarima obrazuju se nastavnici osnovnih i srednjih škola, koji u okviru nastave hrvatskog jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, odgajatelji u predškolskim ustanovama, voditelji filmskih videodružina, ali i nezavisni autori i svi zainteresirani filmski entuzijasti.

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić najopširniji je izvaninstitucionalni filmski obrazovni program, koji u 10 dana okuplja brojne filmske stručnjake te stotinjak polaznika radionica i dva seminarska programa.  

Polaznici stječu osnovno filmsko obrazovanje iz povijesti i teorije filma, a bave se i temama koje oblikuju današnjicu i budućnost medijskog obrazovanja. Posebno zanimljivo će svakako biti i  predavanje na temu ‘Film i videoigre’ dr.sc. Ilije Barišića, ‘Čitanje televizijskih serija’ dr. sc. Dejana Durića i ‘Nove tendencije u dokumentarnom filmu’ dr. sc. Etami Borjan.

U suradnji s Učiteljskim fakultetom Zagreb održava se predavanjeAstrid Nox i Marije Kristine Habajec koje će usporediti kako stari i novi školski kurikulum tretira medijsku pismenost. Jedna večer bit će posvećena filmovima nedavno preminulog Krune Heidlera, a vodit će ju prof. dr. sc. Hrvoje Turković.

Svečano otvaranje Škole medijske kulture održat će se 18. kolovoza u 20.30 sati u Kinu Gaj. 

Kao i svake godine, polaznicima će predavati hrvatski filmolozi i filmski profesionalci svih generacija kao što su dr.sc. Bruno Kragić, prof. dr. sc. Hrvoje Turković, dr. sc. Midhat Ajanović Ajan, dr.sc. Boško PiculaMario Kozina, mr. sc. Marko RojnićIrena KrčelićBoris PoljakTomislav MršićIvan-Goran Vitez i mnogi drugi. 

Program Škole provodi se kao cjeloživotno obrazovanje i verificiran je od strane Ministarstva znanosti i  obrazovanja Republike Hrvatske uz pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje. Navedeni program vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama, a prema izvješću Vijeća Europe jedan je od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj i među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije.

21. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza te s partnerima i pokroviteljima, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Agencijom za elektroničke medije, Hrvatskom kinotekom, Hrvatskim državnim arhivom, Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA, Gradom Varaždinom, Sveučilištem Sjever, Pučkim otvorenim učilištem Varaždin i Kinom Gaj, priopćili su iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

mšm

Naslovne fotografije: Škola medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’