/‘VELIKO PRIZNANJE’ Hrvatska redateljica Antoneta Alamat Kusijanović i glumica Gracija Filipović nominirane za Gotham Award

‘VELIKO PRIZNANJE’ Hrvatska redateljica Antoneta Alamat Kusijanović i glumica Gracija Filipović nominirane za Gotham Award

Redateljica i scenaristica Antoneta Alamat Kusijanović nominirana je za svoj višestruko nagrađivani dugometražni prvijenac “Murina” u kategoriji najboljeg redatelja debitanta (The Bingham Ray Breakthrough Director Award), a za najbolju glumačku nadu (Breakthrough Performer) nominirana je glavna glumica “Murine”, Gracija Filipović. Nagrade nezavisnim ostvarenjima 32. put dodjeljuje Gotham Film & Media Institute, a pobjednici će biti poznati na svečanoj dodjeli 28. studenog u New Yorku. 

“Murina” je svjetsku premijeru imala 2021. godine na Filmskom festivalu u Cannesu, na kojem se odmah i ovjenčala Zlatnom kamerom (Camera d’Or) za najbolje debitantsko ostvarenje. Film je do danas prikazan na više od 60 festivala i osvojio je preko 20 priznanja i nagrada. Uz prestižnu cannesku, tu je i nagrada za najbolji film u Hamptonsu, kao i nagrada Femme Du Cinema u Les Arcsu u Francuskoj uručena Antoneti Alamat Kusijanović kao najperspektivnijoj redateljici godine. Na domaćem terenu, Kusijanović je za “Murinu” osvojila i godišnju nagradu “Vladimir Nazor” koju Ministarstvo kulture i medija dodjeljuje najboljim umjetničkim ostvarenjima.

Gracija Filipović, koja nosi glavnu ulogu u filmu, u veljači ove godine osvojila je i Shooting Stars priznanje koje, u sklopu Berlinalea, dodjeljuje europska organizacija nacionalnih filmskih agencija European Film Promotion.

Scenarij uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović supotpisuje Frank Graziano. Uloge u filmu nose Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curts. Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). Distributer za teritorij Sjeverne Amerike je Kino Lorber. 

Uz Antonetu Alamat Kusijanović, za nagradu za najboljeg debitanta (The Bingham Ray Breakthrough Director Award) nominirani su i: Charlotte Wells (Aftersun), Owen Kline (Funny Pages), Elegance Bratton (The Inspection), Beth de Araújo (Soft & Quiet) i Jane Schoenbrun (All Going to the World’s Fair). 

Uz Graciju Filipović, za najbolju glumačku nadu (Breakthrough Performer) nominirani su i: Anna Cobb (We’re All Going to the World’s Fair), Frankie Corio (Aftersun), Anna Diop (Nanny) i Kali Reis (Catch the Fair One)

Popis svih nominiranih možete pronaći ovdje

Za ovogodišnje, 32. po redu Gotham Awards, nominirana su sveukupno 23 dugometražna filma, 15 serija i 35 izvedbi u 12 kategorija. Nominacije su 25. listopada otkrili glumica Angelica Ross i producent te izvršni direktor Gotham Film & Media Instituta, Jeffrey Sharp. Videosnimku možete pogledati ovdje. Na razmatranju za nominacije bilo je više od 500 filmova i serija. 

Neprofitna njujorška organizacija Gotham Film & Media Institute dodjeljuje nagrade Gotham (Gotham Awards) nezavisnim filmašima i njihovim ostvarenjima od 1991. godine. Nominirane naslove bira odbor koji čine filmski i televizijski kritičari, festivalski programeri i filmski kuratori. Poseban žiri sastavljan od scenarista, redatelja, glumaca, producenata, montažera i ostalih ključnih filmskih stvaratelja, odlučit će o dobitnicima Gotham nagrada. Svečana dodjela nagrada održat će se 28. studenog u New Yorku. 

Gotham Awards se smatraju svojevrsnim početkom “sezone nagrada” i pokazateljem koji će filmovi biti “u igri” na ostalim dodjelama poput Zlatnih globusa, Nagrade udruženja glumaca – SAG (Screen Actors Guild) Awards, Nagrade BAFTA Britanske akademije filmske i televizijske umjetnost, Oscara (ožujak 2023.) i drugih, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar.

Više o nagradama Gotham možete saznati na službenoj stranici

mšm

Foto: havc