/VIDEO: Klapa Luše snimila klapsku himnu posvećenu poljičkoj junakinji Mili Gojsalić

VIDEO: Klapa Luše snimila klapsku himnu posvećenu poljičkoj junakinji Mili Gojsalić

Na Facebook stranici klape Luše osvanuo je video spot i pjesma o hrabroj hrvatskoj junakinji Mili Gojsalić, djevojke iz sela Kostanja u Dalmatinskoj zagori koja je za vrijeme okupacije Osmanlija hrabro ušla u turski tabor te zapalila barutanu. Od tog napada neprijatelji su bili šokirani, a hrabri Poljičani uskoro su ih uspjeli i poraziti.

Predaja kaže da je Mila Gojsalić živjela u vremenu velikih turskih osvajanja. Turski Ahmed-paša 1530. godine okupio je vojsku s namjerom da osvoji Poljica. Mlada poljička djevojka iz roda Gojsalića silom je dovedena u šator Ahmed-paše. Pred zoru je pri izlasku iz šatora istrgla baklju te s njom uspjela ući u skladište baruta i zapaliti ga. Prema predaji, paša je poginuo na mjesru, a Osmanlije su Milu pokušali uhvatiti, no, kao svaka prava junakinja, nije mogla dopustiti da padne u ruke neprijatelju.

Hrabro je trčala do litice iznad ušća Cetine, te skočila u smrt. Potaknuti hrabrim činom Mile Gojsalić, Poljičani su krenuli u protunapad i protjerali Osmanlije iz svoje Republike.

Pixabay Omiš

Predaja o junakinji iz Poljica živi i danas.

Na vidikovcu iznad kanjona Cetine, kod Gata, brončani lik Mile Gojsalić gleda na ušće rijeke Cetine i grad Omiš. Njezinu skulpturu iznad Omiša, koja podsjeća na hrabrost i neustrašivost te mlade djevojke izradio je slavni kipar Ivan Meštrović.

Video spot i pjesmu poslušajte u nastavku.

Sve Turke ponor proguta Iljinac.
Zborište pusto, nema više vijeća,
Po kneževu se stolu vije mah,
Izmijenila se zla i dobra sreća,
A slavni barjak sad je pepo, prah:
Nu vazda rodu sveta su Poljica
I vazda slavna Mile Gojslavica.

Povjestice – Mile Gojslavica
August Šenoa

Bjonda Lučić

Foto: Facebook Klapa Luše/Pixabay