/‘VIDEO UMJESTO KONCERTA’ Bugarska solistica svjetskog glasa uz LADO ipak zapjevala na hrvatskom

‘VIDEO UMJESTO KONCERTA’ Bugarska solistica svjetskog glasa uz LADO ipak zapjevala na hrvatskom

Svečanim koncertima u Beču, Pragu, Münchenu i Bratislavi, Ansambl LADO obilježio je početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u siječnju ove godine. Zbog sprečavanja širenja pandemije korona virusom odgođen je koncert Orkestra Ansambla LADO u Bugarskoj na kojem je posebna gošća trebala biti Neli Andreeva, jedna od najistaknutijih solistica bugarskog nacionalnog folklornog ansambla Filip Kutev.

Zahvaljujući želji i entuzijazmu Ladovih umjetnika i Neli Andreeve za upoznavanjem građana Bugarske s hrvatskom tradicijskom kulturom, suradnja se nastavila digitalnim putem. Ladovi glazbenici snimili su glazbu na pjesmu Siniše Leopolda „Oj, ti bela zorja“ koju je otpjevala upravo Neli Andreeva. Video je objavljen na službenom YouTube kanalu Ansambla LADO.

„Nadamo se da ćemo nakon stabiliziranja cijele situacije u bližoj budućnosti realizirati planirani koncert u Sofiji i suradnju sa solisticom svjetskog glasa Neli Andreevom te da ćemo imati prilike bugarskoj publici prikazati bogatstvo hrvatske tradicijske glazbe“, rekla je ravnateljica Ansambla LADO Ileana Jurin Bakotić.

Uz spomenuti koncert u Bugarskoj, odgođeni su i Ladovi nastupi koji su se povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije trebali održati na Malti, Cipru, Poljskoj i Mađarskoj. Održane koncerte u Beču, Pragu, Münchenu i Bratislavi financijski je podržalo Ministarstvo kulture.

mšm

Foto: LADO i Neli Andreeva Screenshot