/‘VINKOVAČKE JESENI’ Kreće tradicionalna državna smotra folklora; znate li što je kamizol?

‘VINKOVAČKE JESENI’ Kreće tradicionalna državna smotra folklora; znate li što je kamizol?

Počinje najvažnija, tradicionalna državna smotra folklora. Naime u petak je otvorenje 56. Vinkovačkih jeseni – najpoznatije manifestacije tradicijske kulture na ovim prostorima.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić naglasio je da su Vinkovačke jeseni “manifestacija koja voli povezati sav hrvatski narod”. Objasnio je za HRT što sve očekuje građane, rekao je da su otvorenja Vinkovačkih jeseni prikaz slavonskog života.

“Obično koristimo naše pjesnike ili pisce koji su dali svoj obol kroz povijest na prostoru Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije. Tako prikazujemo kako je nekada bilo u Slavoniji. I danas će biti tako prikazano, kroz šumara i učiteljicu, ali i običan puk koji je tada boravio na ovim prostorima”, dodao je.

Sudjeluje više od 300 sudionika, Bosančić kaže da je riječ o “specifičnoj priredbi, živoj priredbi koju bi netko pripremao mjeseci, a mi ju pripremimo u dva dana”.

“To je specifičnost Vinkovačkih jeseni gdje svi režiseri, producenti, glumci, oni koji su to doživjeli, kažu da je to stvarno nešto što se malo gdje može vidjeti”, dodao je.

Nada se da će se publici svidjeti večerašnje otvorenje.

O povijesti Vinkovački jeseni govorio je Stjepan Đurković, predsjednik ZAKUD-a (Zajednica kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije). Ponosan je na one koji su započeli s Vinkovačkim jesenima prije 56 godina.

“Vinkovačke jeseni se mijenjaju, kao i vrijeme u kojem živimo. Svake godine pokušavamo dodati nešto kako bi pokazali tu našu vrijednost, ali i kako bi išli u korak s vremenom”, dodao je.

Na mimohodu će sudjelovati 70-ak sudionika, KUD-ova iz Hrvatske, ali i drugih zemalja.

Mladić iz jednog KUD-a je opisao nošnju koju ima na sebi:

“Imam kapu koja je ukrašena grozdom dukata, zatim imam kamizol – košulju ukrašenu također zlatovezom, gaće ukrašene zlatovezom, vunene čarape i opanke”, rekao je.

Dvije djevojke iz KUD-a “Josip Lovretić” iz Otoka rekle su da su im Vinkovačke jeseni jako važne jer se tada bude njihovi običaji, drago im je da to mogu svima pokazati.

‘Ide dika, kapu najerio’

Otvorenje 56. Vinkovačkih jeseni održava se pod krilaticom “Ide dika, kapu najerio“:

“To je stih mikanovačkog svatovca zabilježen u prvoj polovici 20. stojeća, i njime su djevojke najavljivale svadbenu svečanost. To je simboličan lajtmotiv otvorenja čiji je simbol šokačka kapa kojom će biti prožete uvodna i sedam epizodnih scena u jednoj zaokruženoj sadržajnoj cjelini koji vjerujem da će gledatelji s velikom pažnjom i zanimanjem pratiti jer donosi prikaz negdašnjeg života grada Vinkovaca s početka 20. stoljeća, točnije 1920-ih godina”, otkrio nam je Marko Sabljaković.

Podsjetnik je to na vremena kada je vinkovačkim Korzom i gradskim parkom bujao život građanstva i starosjedilačkog stanovništva.

Na otvorenju sudjeluje oko 300 izvođača – glumaca, pjevačkih skupina, kulturno umjetničkih društava, tamburaških sastava, solista…

“To je prekrasan brojka. Vrlo je zahtjevno raditi s tolikom brojem ljudi, pripremiti svečano otvorenje u ovako kratkom vremenu koliko smo ga imali, ali s obzirom na jučerašnju generalnu probu, vjerujem da ćemo danas biti izvrsno pripremljeni”, ustvrdio je Sabljaković.

bl

Foto: Screenshot HRT