/“VRIJEDNE RUKE” Žene sa sela progovorile o svojem statusu i problemima

“VRIJEDNE RUKE” Žene sa sela progovorile o svojem statusu i problemima

Na Europskom trgu u Zagrebu ovog je vikenda održana manifestacija pod nazivom Vrijedne ruke žena u ruralnom prostoru Grada Zagreba, u sklopu projekta Ruralne Europljanke, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, a podršku našim poljoprivrednicama koje su izložile svoje proizvode dale su i političarke s porukom da se svima treba osigurati bolji život na selu. Bila je to prilika da žene s ruralnih prostora prezentiraju svoj rad, ali i da progovore o problemima s kojima se susreću. Osim prigodne prodaje i zabavnog dijela programa, održane su i panel rasprave na temu uvjeta života i rada žena u ruralnim prostorima.

Na održanoj panel-raspravi Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom saboru, istaknula je:

“Žene u ruralnom prostoru proizvode hranu, čuvaju biološku raznolikost, brinu o obitelji, kreativne su i jedinstvene, svoj posao rade iz ljubavi, sačuvale su našu vjeru, identitet i kulturu, i ima još bezbroj razloga zato zaslužuju našu podršku. Svega 30 posto žena su nositeljice obiteljskih gospodarstava što znači da ih trebamo potaknuti da se odvaže preuzeti te ključne uloge. Odbor za poljoprivredu pozvao je Ministarstvo poljoprivrede da u svoje strateške dokumente uvrsti strategiju poljoprivrede u nacionalni strateški plan zajedničke poljoprivredne politike uvrsti programe koji bi financijski podupirali žene u ruralnom prostoru i njihove projekte.”

Zastupnica u Europskom parlamentu, gospođa Sunčana Glavak, naglasila je:

“Ono što smatram da je važno je osigurati ravnotežu između rada i privatnog života žena u ruralnom prostoru, zakonsko prepoznavanje žena u ruralnom području, žene kao inovatorice i nositeljice održivog razvoja. Veliku potporu tome dala je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kada je predstavljala svoj „zeleni plan“. Problematika je to koja je specifična za cijelo područje Europske unije, a ne samo za Hrvatsku i ono što je potrebno je osigurati bolje uvjete za rad, za život.”

Jelena Đugum, ravnateljica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva napomenula je:

“Prema podacima iz Upisnika poljoprivrede, gospodarstva i OPG-ova ruralne žene čine 50 posto radno sposobnog stanovništva, a tek ih je 30 posto nositeljica OPG-ova. U sklopu Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova 2021- 2024., Ministarstva poljoprivrede, preuzeli smo provođenje mjere kojom ćemo unaprijediti njihov položaj. Svrha i doprinos je da se smanji razina ekonomske ovisnosti na selu, provedbom edukacijskih radionica, s sve u cilju povećanja broja vlasnica OPG-ova.”

Treba napomenuti da su na panelu sudjelovale i ruralne žene koje su progovorile o svojem statusu i problemima s kojima se suočavaju.

Manifestacija je izazvala zanimanje velikog broja građana, ali i stranih gostiju u Zagrebu koji su u ponudi na koju su naišli prepoznali vrijednost hrvatskog proizvoda. Jasan je to pokazatelj da Hrvatska ima puno toga za ponuditi i na planu ruralnih proizvoda, samo treba osigurati uvjete dostojne življenja i bolje brendirati svoje prednosti.

Vrijedne ruke žena u ruralnom prostoru Grada Zagreba samo je jedan od brojnih projekata u pripremi, a u sklopu projekta Ruralne Europljanke.

mšm

Foto: promo