/‘ZA KRIŽEN’ Hvarska procesija koja je upisana na UNESCO-vu listu održava se pod epidemijskim mjerama

‘ZA KRIŽEN’ Hvarska procesija koja je upisana na UNESCO-vu listu održava se pod epidemijskim mjerama

Procesija Za Križen jedinstveni je izraz pučke pobožnosti te vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara, koja se u neprekinutom nizu odvija već pet stoljeća. Specifičnost procesije Za križen je u tome da šest zasebnih procesija kreće istovremeno iz šest župa: Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrboska. Procesije se kreću u smjeru kazaljke na satu i završavaju povratkom u svoju župnu crkvu.

Na čelu se nalazi križonoša, koji nosi križ prekriven crnim velom, a na čast nošenja križa ponekad se čeka i do 20 godina. Njegovu pratnju čine jedan pomoćnik koji je obično član obitelji, nosači svijeća, vođa procesije i pjevači.

Okosnicu ove procesije čini Gospin plač, kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači koji su su obučeni u tunike bratovštine bijele boje. U procesiji sudjeluje mnoštvo vjernika koji nose svijeće i krunice. Ostali mještani dočekuju procesije i s njima u crkvi slušaju pjevače i sudjeluju u molitvama.

Procesija Za križen upisana je na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine 2009. godine.

Unatoč nekim medijskim napisima o njezinom neodržavanju, procesija se ove 2021. godine održava sukladno propisanim epidemiološkim mjerama.

“Za sada, Procesija Za križen se održava sukladno aktualnim epidemiološkim mjerama. Izmjene o održavanju same Procesije su moguće, te očekujemo odgovor Stožera Civilne zaštite o možebitnim promjenama o broju sudionika, pridržavanju mjera i načinu održavanja. U Procesiji je za sada dozvoljeno 50 sudionika i to samo osobe koje odabere Križonoša. Molimo Vas, poštujete odluke Civilnog stožera i pridržavajte se epidemioloških mjera”, stoji na stranici TZ Jelsa.

Procesiju možete pratiti online, putem linka: WEBCAMJELSA.

Bjonda Lučić

Foto: Screenshot YouTube