/Zagrebački obrt poznat po suvenirima s licitarskim srcima; u epidemiji najveći hit pozitivne kutijice

Zagrebački obrt poznat po suvenirima s licitarskim srcima; u epidemiji najveći hit pozitivne kutijice

Draženka Kubat vlasnica je obrta čija je glavna djelatnost proizvodnja suvenira na kojima su hrvatski tradicijski motivi.

Čak i u vrijeme pandemije, kupci su u potrazi za unikatnim poklonima, suvenirima i ukrasima, a upravo to im još od 1998. nudi obrt Fabrica u Zagrebu. Glavna djelatnost ovog zagrebačkog  obrta je proizvodnja suvenira i ukrasnih predmeta. Na suvenirima se nalaze hrvatski tradicionalni motivi iz naše bogate kulturne i etno baštine. Najčešći motiv koji se koristi je licitarsko srce. Svi proizvodi su uglavnom ručno oslikani, javlja RTL.

“Počeci su bili skromni”, kazala je vlasnica Kubat za RTL. Prve radove napravila na svom kuhinjskom stolu.

”Crtanjem sam se bavila još za vrijeme studija i radila sam za zagrebačke suvenirnice te mi je to bio studentski džeparac. Nakon završenog studija građevine, i zaposlenja u struci, nastavila sam se baviti tim poslom i to mi je bio dodatni izvor prihoda. Na otvaranje vlastitog obrta, odlučila sam se nakon rođenja trećeg djeteta, da bi lakše mogla uskladiti poslovne i privatne obaveze”, rekla je Kubat.

Zbog obiteljskih obaveza odlučila je svoj hobi pretvoriti u posao i primjećuje veliku razliku između svojih početnih djela i ukrasa i suvenira kojima se sada bavi. 

”Čovjek se s vremenom istrenira i u crtanju i novim idejama, razvije svoj vlastiti stil i pokušava pronaći uspješan put do kupaca. Treba stalno osluškivati tržište,pratiti trendove,i prilagođavati se potrebama kupaca. Na početku i nije bilo toliko suvenirnica, nije bio toliko turizam razvikan, a nije bila toliko raširena ponuda”, prisjeća se obrtnica. 

U svojih više od 20 godina rada, uočila je veliku promjenu na tržištu nakon dolaska kineskog uvoza. 

”Na početku poslovanja susrela sam se s problemom konkurentnog jeftinog kineskog suvenira, koji je predstavljao velik problem za opstanak domaćih proizvođača suvenira. Zato sam se zadržala na motivu licitarskog srca jer taj motiv se još nije koristio na uvoznim proizvodima”, kazala je Kubat.

Tako se, kako bi se prilagodila promjenama na tržištu, više fokusirala na autohtone hrvatske suvenire. I isprva je licitarsko srce bio više simbol Zagreba i okoline, no s vremenom je prihvaćen i kao hrvatski suvenir.  

”Nastojala sam cijelu godinu pokriti s prigodnim poklonima. Gledam proizvod koji bi išao u datom momentu i mjestu. Za vrijeme adventa božićni ukrasi, za vrijeme Uskrsa pisanice, morski motiv za ponudu na obali….”, opisala je obrtnica. 

Obrtnica je poznata po licitarskim srcima koja oslikava na razne predmete od keramike, drva ili stakla. U svojoj ponudi ima brojne predmete s ovim prepoznatljivim simbolom. No njihovo licitarsko srce ne mora biti tradicionalno.

”Ono što ljudi zatraže, mi se prilagodimo po narudžbi. Nije uopće problem”, rekla je Kubat.

Epidemija unijela velike promjene

“Kad je sve stalo i kad nam je bilo otkazano dubrovačko tržište, nije mi preostalo ništa drugo nego uzeti šivaću mašinu i početi šivati maske. To je u tom prvom trenu zatvaranja jedino išlo. Nikom nije bilo ni do suvenira ni do ukrasa”, ispričala je Kubat.

Osim maski, Draženka je počela i s izradom raznih predmeta koji se koriste u uređenju interijera i za djecu i odrasle, a velik udarac za njezin obrt bilo je i otkazivanje Adventa na kojem godinama sudjeluje. 

”Sada radimo online i to je sada posve drugačiji način poslovanja. Ujutro se pripreman roba i šalje se dostavom kupcu. Prije bi suvenirnice napravile veliku narudžbu i radilo bi se po tjedan dana”, usporedila je obrtnica.

”Naši proizvodi se temelje na pozitivi. Glavni hit su pozitivne kutijice. Počeli smo više pažnje pridavati ambalaži pošto se sada šalju pojedinačni paketi. Tako da sada naše kutijice imaju pozitivne natpise, jer to nam je u ovom vremenu najpotrebnije”, rekla je Kubat. 

bkk

Foto: Facebook