/‘ZAJEDNO ZA ČIŠĆI JADRAN’ Akcije čišćenja podmorja i Festival moru na Murteru

‘ZAJEDNO ZA ČIŠĆI JADRAN’ Akcije čišćenja podmorja i Festival moru na Murteru

Akcija “Zajedno za čišći Jadran” ovu subotu se nastavlja u Murteru i Betini gdje će Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta ugostiti 60-ak ronilaca iz ronilačkih klubova RK Sv. Roko – Bibinje, UPA Rostrum – Split i ERK Korčula iz Korčule. Osim akcija čišćenja, u Murteru će se održati i mali Festival moru u sklopu čega će se održati izložba “Život jadranskih dubina” i nagradna lutrija “Nahrani perisku”.

Kroz navedenu akciju, prošli mjesec je izvađeno 70 kubika otpada iz mora s onečišćenih lokacija u Zadru, Splitu i Korčuli, a ovaj vikend akcije čišćenja podmorja nastavljaju se u Murteru i Betini. Čišćenje je predviđeno u subotu, 29. kolovoza 2020. u jutarnjim satima i to na dvije lokacije; uvala Hramina između trga Rudina i plaže Luke u Murteru te područje od Porta prema Kapelici u Betini, koje su odabrane kao lokacije značajnije zagađene otpadom.

Osim gostujućih ronilaca, čišćenju će se priključiti i novoosnovani murterski ronilački klub RK Murter-Kornati, volonteri iz brodica – članovi udruga Latinsko idro i Betinska gajeta te ostali lokalni volonteri. Komunalna poduzeća, Murtela i Ježinac, sudjelovat će u sakupljanju i pravilnom zbrinjavanju izvađenog otpada. 

Nakon akcija čišćenja, s početkom u 19 sati kod spomenika “Lostura” na plaži Luke, održat će se mali Festival moru. Na Festival su dobrodošli svi, mali i veliki, kako bi kroz različite radionice naučili ponešto o moru, njegovim stanovnicima, razlogu zašto periski u Jadranskom moru više gotovo pa i nema i mnogočemu drugome. Svi posjetitelji Festivala moru imat će priliku pridonijeti očuvanju preživjelih jedinki školjkaša periske (Pinna nobilis) sudjelujući u nagradnoj lutriji “Nahrani perisku” čije će izvlačenje započeti u 22 sata.

U sklopu festivala, upriličit će se i izložba fotografija pod nazivom “Život jadranskih dubina” koja će nas odvesti u prekrasan podvodni svijet Jadrana.

bl

Foto: Pixabay