/Zrinka Cvitešić: Ne pamtim dostignuća, već trenutke u kojima sam osjećala život!

Zrinka Cvitešić: Ne pamtim dostignuća, već trenutke u kojima sam osjećala život!

Zrinka Cvitešić jedna je od najtalentiranijih domaćih umjetnica s brojnim filmskim i kazališnim ulogama. U svojoj bogatoj karijeri ova je glumica postigla i zapažen međunarodni uspjeh, a prošle je godine proslavila punih 20 godina na kazališnim daskama. U intervjuu za tportal govorila je o svojim glumačkim izazovima, otkrila što je ispunjava srećom i zadovoljstvom te što je naučila iz života izvan Hrvatske.

Prošla godina za vas je bila itekako uspješna. Dobili ste nagradu za najbolju ulogu u predstavi ‘Tko pjeva, zlo ne misli’, žirirali na filmskom festivalu u češkom gradu Karlovy Vary, proglašeni ste počasnom ambasadoricom Mediteranskog dana obale, imali premijeru ‘Mačke na vrućem limenom krovu’. Po čemu ćete je još pamtiti?

Ne pamtim godine po poslovnim dostignućima. Pamtim trenutke u kojima sam osjećala život u svom punom sjaju. Oni su ponekad vezani i uz posao, naravno. Godina 2018. nije bila lagana za emotivce. Ali je bila poučna.

Jedna ste od naših najhvaljenijih glumica, radili ste na brojnim domaćim i stranim projektima i svaki kojeg se dotaknete bude uspjeh. Postoji li neki koji biste posebno izdvojili… i može li se uopće izdvojiti samo jedan?

Najvredniji dio svakog projekta su ljudi. Novi koje upoznate i nosite dalje sa sobom kroz život ili stari znanci s kojima otkrijete neke nove, dublje sfere. Sve ostalo je prolazno.

S obzirom na bogatu biografiju, što vam je bio najveći glumački izazov do sada? Koje su najzahtjevnije i najizazovnije stvari koje ste napravili kako biste se pripremili za neku ulogu?

Svakoj ulozi pristupam kao potpuno novom i nepoznatom području, pa je svaka izazov za sebe. Tako i biram novu ulogu – mora imati neka nepoznata vrata koja ću morati naučiti otvoriti, pronaći novi ključ.

Što vas najviše ispunjava srećom i zadovoljstvom?

Život sam.

Kakvim zamišljate kazalište budućnosti? Hoće li ga progutati novi mediji?

Kazalište je pobijedilo stoljeća i stoljeća, ljude i ljude, politike i politike. Vjerujem da će pobjeđivati i dalje. Grčko kazalište i danas živi. Ili Shakespeareovo. Jer omogućiti čovjeku da uživo vidi nečije osjećaje i sudjeluje u samom stvaranju te doživi i osobno neku katarzu nikad neće prestati biti traženo. Ili postati dosadno. Barem ja vjerujem u to.

Što ste novog naučili iz života izvan Hrvatske?

Svako upoznavanje nove države, novog grada, nosi nove spoznaje. Meni osobno putovanja i nove adrese šire pogled na svijet, na život. Kao da svaki put narastem još više. Kao da završim još jednu novu školu. I ono najljepše – širi se i razumijevanje prema životu, ljudima.

mšm/tportal

Foto: Twitter