/Zvijezda je zaista rođena, a zove se Bradley Cooper!

Zvijezda je zaista rođena, a zove se Bradley Cooper!

„Zvijezda je rođena“ (A Star is Born, 2018.); drama; redatelj/scenarist: Bradley Cooper; glume: Bradley Cooper, Lady Gaga, Sam Elliott, Dave Chappelle i Andrew Dice Clay. Film „Zvijezda je rođena“ autorsko je djelo i režijski prvijenac glumca Bradleyja Coopera. Osim što potpisuje scenarij i režiju, Cooper nastupa u glavnoj ulozi i pjeva. Snažna glazba, originalne pjesme i istinska emocija ono su što ovaj film zaista uzdiže u zvijezde.

Lady Gaga ostvarila je prvu glavnu ulogu u velikom igranom filmu, a s Bradley Cooperom napisala je većinu glazbe za film koju zajedno i izvode. Ovih dvoje velikih talenata stvorili su životnu priču o Jacku i Ally, dvoje umjetnika koje spaja glazba, ali i strastvena ljubav.

Film je napravljen prema klasičnoj priči iz 1937. godine o tragičnoj ljubavi između iskusnog glazbenika na zalasku karijere i mladoj pjevačici u usponu. Glazba iz filma je originalna i svi vokali za film snimljeni su uživo tijekom snimanja, što se osjeti i u filmu. Cooper glumi iskusnog glazbenika, Jacksona Mainea, koji otkriva umjetnicu Ally i zaljubljuje se u nju. Ona je već odustala od svog sna da postane poznata pjevačica, no jedan susret s Jackom koji prepoznaje njezin talent sve će promijeniti.

Ova drama s glazbenim elementima pokazuje svu složenost ispreplitanja života – strahove, radosti, sumnje, ljutnju i nadu. Osim što govori o ljudskim nesavršenostima, patnjama, ožiljcima i obiteljskim tragedijama te borbi s ovisnošću, također prikazuje i veliku strast za glazbom, ljubavi i istinskom povezanosti dviju duša.

„Talent dolazi sa svih strana, no imati nešto za reći i znati na koji način to reći kako bi vas ljudi čuli, to je nešto sasvim drugo. I ako ne skupiš hrabrosti i ne pokušaš, nikada nećeš znati“, citat je iz filma koji objašnjava zašto su neki umjetnici veliki i poznati te da je važno biti odvažan, ukoliko imaš što za poručiti svijetu.

Film progovara o ljubavi dvoje nesavršenih pojedinaca čiji se životni putevi isprepliću, ali i otkriva što to znači biti zvijezda i zvijezda u usponu u ovome poslu danas. Kako bi to vjerno predočili film je sniman na kultnim lokacijama kao što su Greek Theatre, Forum i Shrine Auditorium u Los Angelesu te na pozornicama glazbenih festivala Coachella i Stagecoach.

Inspirativna je to priča koja će zasigurno ostati zapamćena, a film se možda okruni i Oscarom, jer je ostvario četiri nominacije.

Maja Šubarić Maumljin