/Zvijezda ukrajinskog klasičnog baleta nastupila u Lisinskom: Orašar ponovno ruši rekorde

Zvijezda ukrajinskog klasičnog baleta nastupila u Lisinskom: Orašar ponovno ruši rekorde

Balet Orašar u Lisinskom je događaj koji je postao neizostavna blagdanska tradicija za sve uzraste pa je tako i ove godine Orašar baletne trupe Ukrainian Classical Ballet izazvao je veliki interes publike, stoga su čak četiri izvedbe održane 10. i 11. prosinca 2022. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Ovogodišnji Orašar ponovno je plesala glavna solistica Opere i baleta Narodnog kazališta Litve – Olesja Šajtanova premijerno u Hrvatskoj u ulozi Klare. Olesja u svom umjetničkom izričaju čuva poznatu tradiciju tradicionalnog baleta i baletne škole.

Olesja Šajtanova diplomirala je 2013. godine na Kijevskoj državnoj baletnoj školi s počastima. Iste godine postala je solistica u Ukrajinskom nacionalnom opernom i baletnom kazalištu, a od 2016. glavna je solistica Litavskog državnog kazališta opere i baleta.

Generacija

Osvojila je prvu nagradu na 6. međunarodnom baletnom natjecanju Rudolfa Nurejeva u Budimpešti (2013.), prvu nagradu na 4. međunarodnom istanbulskom baletnom natjecanju (2014.) i prvu nagradu na 5. međunarodnom baletnom baletnom pozivu za plesne škole u Pekingu (Dance Performance Series, 2014.).

Nastupala je u Grčkoj, Italiji, Japanu, Njemačkoj i Koreji u ulogama Odette i Odile (Labuđe jezero), Bluebirda i princeze Aurore (Uspavana ljepotica), Clare (Orašar), Quitri (Don Quijote), Giselle (Giselle), Julije (Romeo i Julija), Medore (Le Corsaire), Gamzati i Nikije (Bajadera), Pepeljuge (Pepeljuga), Snjeguljice (Snjeguljica i sedam patuljaka), Paquite (Paquita).

bl

Foto: Generacija.hr