/Međunarodni dan mladih: Sigurni prostori za mlade

Međunarodni dan mladih: Sigurni prostori za mlade

Temeljem preporuke Svjetske konferencije ministara za mlade, održane u Lisabonu od 18. do 20. kolovoza 1998. godine, Glavna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 12. kolovoza Međunarodnim danom mladih. Ovogodišnja je tema obilježavanja „Sigurni prostori za mlade“.

U poruci UN-a ističe se kako mladi trebaju sigurne prostore gdje će se okupljati, uključiti u aktivnosti prema svojim raznolikim potrebama i interesima, sudjelovati u procesima odlučivanja i slobodno se izražavati. Javni prostori omogućuju im sudjelovanje u sportskim i drugim aktivnostima slobodnoga vremena, digitalni prostor pomaže im u virtualnom povezivanju i preko granica, a dobro isplanirani fizički prostori mogu pomoći u ostvarivanju potreba i interesa raznovrsnih skupina mladih.

I Republika Hrvatska nastavlja aktivno raditi na poboljšanju položaja mladih u društvu. U pripremi je Nacionalni program za mlade od 2018. do 2024. godine koji će donijeti nove mjere vezano uz obrazovanje, zapošljavanje i poduzetništvo mladih, njihovu socijalnu uključenost i aktivno sudjelovanje, zdravlje, sport i kulturu te mlade u ruralnim područjima.

Radeći aktivno na daljnjem unaprjeđenju prava mladih i njihove kvalitete života, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku svim mladima u Republici Hrvatskoj čestita njihov dan te ih potiče da svojim znanjem, entuzijazmom i kreativnošću i dalje pridonose boljem životu svih građana Republike Hrvatske, objavilo je na svojim stranicama Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

mšm