/Akademska godina samo što nije počela; u Cvjetnom su još uvijek građani, a evo što je s Lašćinom pogođenom u potresu

Akademska godina samo što nije počela; u Cvjetnom su još uvijek građani, a evo što je s Lašćinom pogođenom u potresu

Kapacitet u studentskim smještajima u Zagrebu ove je godine smanjen za ukupno 537 mjesta u odnosnu na prošle godine, što je jednim dijelom posljedica toga što građani koji su ostali bez svojih domova borave u prvom i drugom paviljonu Studentskog naselja Cvjetno naselje, ali i toga što su u potresu stradala dva paviljona Studentskog naselja Lašćina.

Studenti bi se uskoro trebali vratiti u paviljone doma u Cvjetnom naselju, u kojemu su još smješteni građani koji su rekli da odande neće otići dok ne dobiju adekvatan smještaj, piše studentski.hr.

Podsjetimo, Studentski je zbor Sveučilišta u Zagrebu poslao dopis MZO-u u kojemu traže da povećaju iznos subvencije s 200 na 500 kuna za 537 studenata koji se nakon objave rezultata natječaja nađu ispod crte, a sve zbog visokih cijena stanova u Zagrebu.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručili su da oni, kao ni Studentski centar u Zagrebu, nemaju mogućnost zbrinjavanja građana, već da je to na Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine:

“Studentski centar u Zagrebu od 22. ožujka 2020. po nalogu o mobilizaciji MUP RH – Civilna zaštita pruža uslugu smještaja i prehrane za unesrećene građane Grada Zagreba u potresu. Na dan 12. kolovoza u Cvjetnom naselju je smješteno 304 građana u 1. i 2. paviljonu. Kapacitet ova dva paviljona je 493 kreveta, pri čemu je važno naglasiti kako se u tim paviljonima nalazi i 41 soba za osobe s invaliditetom. MZO, kao ni SC Zagreb nemaju mogućnost rješavanja stambenog pitanja građana stradalih u potresu niti postoji nadležnost i zakonski temelji za isto”.

Ističu kako je osim Studentskog naselja Cvjetno naselje problem i u Studentskom naselju Lašćina u kojemu je dio kapaciteta izvan funkcije zbog posljedica potresa.

Iz Studentskog centra u Zagrebu kažu da su potresom značajno oštećena dva paviljona – prvi i osmi. Prvi paviljon broji 112 mjesta i bit će obnovljen sredstvima Studentskog centra u Zagrebu, što obuhvaća građevinske i soboslikarske radove te djelomičnu promjenu inventara novim namještajem.

U prvi paviljon studenti će moći djelomično useliti nakon 15. rujna 2020. godine, dok će on u potpunosti moći primiti studente nakon 15. listopada ove godine. Za osmi paviljon predviđanja nisu tako pozitivna te u njegu studenti neće moći useliti u novoj akademskoj godini.

bkk

Foto: Unsplash/generacija.hr