/Amerikanka hrvatskih korijena: Lastovo je moj dom, a u Zagreb sam zaljubljena!

Amerikanka hrvatskih korijena: Lastovo je moj dom, a u Zagreb sam zaljubljena!

Danijela Katina Jurčić (20) iz Kalifornije se preselila u Zagreb prije tri godine. Ova mlada Amerikanka hrvatskih korijena studira međunarodno poslovanje na RIT Croatia, jedinom američkom koledžu u Hrvatskoj. Još od svoje četvrte godine svako ljeto provodi s bakom i djedom na Lastovu od kuda potječe njezina obitelj. Upitali smo je kako joj je živjeti u Zagrebu, je li joj hrvatski jezik težak, koliko se život ovdje razlikuje od života u Kaliforniji, zašto smatra Lastovo svojim domom i gdje se vidi u budućnosti.

„Od 10. godine san mi je bio studirati u Hrvatskoj jer sam htjela biti bliže svojoj obitelji koja živi u Splitu i na Lastovu, ali i zato što je to odlično iskustvo za mene. Mnogi studenti u Americi zbog studija imaju dugove i nisam željela biti u toj poziciji. U Hrvatskoj je jeftinije studirati pa je i to jedan od razloga zašto sam se odlučila preseliti u Zagreb“, započela je Danijela.

Dodala je kako od djetinjstva svako ljeto dolazi u Split i na Lastovo kako bi provodila vrijeme s obitelji. No priznaje kako je život u Zagrebu za nju u početku bio težak.

„To su mi bila najbolja ljetovanja u životu. No na prvoj godini studija u Zagrebu nedostajao mi je moj dom i Amerika. Nisam baš voljela Zagreb zato što nisam navikla živjeti u tom gradu koji nije blizu jadranske obale. Ali nakon te prve godine sve se promijenilo, posebice moja osobnost i način razmišljanja. Postala sam odgovornija i sada sam zaljubljena u Zagreb!“, priznala nam je Danijela i dodala kako je u tom gradu upoznala puno novih ljudi i svi su bili ljubazni i željeli joj pomoći.

Na upit koliko se njezin život u Zagrebu razlikuje od onoga u Americi, odgovorila je:

„U Los Angelesu je sve ubrzano i nemaš vremena disati. Zato volim Zagreb i Hrvatsku jer možeš popiti kavu s prijateljima i završiti sve obaveze u vremenu koje ti odgovara.”

Danijela na Lastovu

Od kada je u Zagrebu, dodala je, posjećuje Lastovo jednom u svaka dva mjeseca, a život na tom otoku za nju ima brojne prednosti.

“Škola mi je na prvom mjestu, no kada uhvatim vremena uvijek mi je zabavno doći jer mogu vidjeti svoje prijatelje tamo. Volim Lastovo jer je to moj dom. Vidjeti moju obitelj ovdje ispunja mi srce. Glavna razlika između Lastova i Amerike jest to što Lastovo ima samo oko 500 stanovnika. Mjesto je malo i nije tako užurbano kao što je to u Americi. Sviđa mi se i to što možeš uzgajati vlastitu hranu.”

Kako hrvatski jezik nije učila odmalena, priznaje kako joj je teško naučiti ga, ali svakim je danom sve bolja.

„Majka mene, brata i sestru nikada nije učila hrvatski jezik jer ga moj otac nije razumio. No kada bih ljeti dolazila na Lastovo baka i djed bi mi pričali na hrvatskom, ali bi jezik uvijek zaboravljala. Tako da sam zapravo počela učiti hrvatski tek kada sam preselila u Zagreb i još ga uvijek učim. To je jako težak jezik, ali sada razumijem gotovo sve, no govoriti mi je još uvijek zahtjevno. No svaki dan pokušavam sve više pričati na hrvatskom, a sve manje na engleskom.”

Na upit gdje se vidi u budućnosti, Danijela je odgovorila:

„Prerano mi je još raditi planove, ali znam da bih voljela ostati živjeti u Europi jer Amerika nije za mene. Jedino što mi nedostaje iz Amerike jest moja majka. Ona mi je najbolja prijateljica i jedina osoba koja mi je oduvijek čuvala leđa. Volim je i željela bih je viđati češće. No živjeti u Hrvatskoj je dosad bilo predivno. Ovdje sam stvorila toliko lijepih sjećanja i ne bih mijenjala niti jednu stvar“, poručila je za kraj Danijela Katina Jurčić.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: FB (Danijela Katina Jurčić)