/Aplikacija koju je osmislila Hrvatica; roditeljima pomaže da djeca uče i sigurno istražuju svijet ekrana

Aplikacija koju je osmislila Hrvatica; roditeljima pomaže da djeca uče i sigurno istražuju svijet ekrana

Svakim danom postajemo sve svjesniji kako mladi, a djeca pogotovo, sve više vremena provode na Internetu i na svojim pametnim telefonima. Kako bi se djeci pomoglo da to vrijeme ispune na koristan i edukativan način, stvorena je aplikacija Xoink, javlja HRT.

Aplikaciju je pokrenula Lea Perić, koja je naglasila kako su angažirali copywritera koji im je pomogao smisliti ovo zvučno ime. 

“Moja curica od dvije godine je jedino to ime mogla izgovoriti, i onda sam rekla ako ona to može, vrlo vjerojatno mogu svi”, kazala je Lea i dodala kako je Xoink prva edukativna aplikacija roditeljske zaštite na svijetu.

“Osmišljena je kako bi roditeljima pomogla da njihovo dijete uči i sigurno istražuje svijet ekrana. Funkcionira tako da roditelj može postaviti ograničenje na vrijeme koje dijete koristi mobitel. Ono što je posebno kod aplikacije je upravo to da dijete to vrijeme može dodatno produžiti do trideset minuta, tako da rješava pitanja iz gradiva koje uči u školi i koja su prilagođena njegovoj dobi.

“Dijete svaki dan može kontinuirano nešto novo naučiti, ili ponoviti gradivo koje je već učilo u školi”, objasnila je Lea.

Poručila je kako aplikacija ovisi o modulu koji se stavi na djetetov uređaj, i dijete ne može ući u aplikacije koje je roditelj ograničio. Najviše se cilja na školarce, iako je aplikacija namijenjena djeci od druge do 18. godine.

“Trudili smo se da aplikacija stvarno bude jednostavna. Vjerujem da se i oni koji malo poznaju mobitele vrlo lako mogu snaći”, rekla je Lea koja je ideju dobila jer je njezina kćerkica od ranih dana vrijeme provodila na mobilnim uređajima.

“To su moje početničke greške. Nije mogla ni jedan obrok pojesti bez mobitela. To me stvarno zabrinjavalo, puno sam istraživala i čitala, i tako je došla ideja”, istaknula je Lea kojoj je suprug u svemu bio velika podrška. 

Od ideje do razvoja finalne aplikacije prošlo je oko dvije godine.

“Godinu i pol dana je sam razvoj aplikacije trajao jer je jako kompleksna i zahtjevna za izvedbu. Vjerujemo da na kraju imamo vrlo dobar, svjetski proizvod, koji možemo pokazati na hrvatskom tržištu”, objasnila je Lea.

Iza nje stoji vrhunski tim koji je okupila i na koji je, kaže, jako ponosna. Što se tiče područja odgoja i obrazovanja, Lea je poručila kako su se savjetovali sa stručnjacima oko vremena koje bi djeca trebala provoditi na aplikaciji, kako bi mogli dati preporuke roditeljima.

Aplikacija trenutno sadrži trinaest tisuća pitanja iz različitih područja poput engleskog jezika, hrvatske gramatike ili matematike.

“Ta baza se svakodnevno širi, i to je jedan smjer u kojem cijelu aplikaciju i mislimo voditi dalje. Taj edukativni dio ćemo nadograđivati, pa ćete, recimo, sutra moći određenu cjelinu koju dijete uči u školi poslati djetetu, dobiti rezultate kvizova i na osnovu toga ga možda nagraditi”, naglasila je.

Aplikacija je trenutno potpuno besplatno dostupna na Android, Google Play i iOS platformama, s tim da postoje tri različita modula za korištenje aplikacije – za mlađu djecu, stariju djecu i za roditelje.

Aplikacija je financirana iz Europskih fondova, što ih, rekla je Lea, obvezuje da bude dostupna i na europskom tržištu.

bkk

Foto: Facebook/Xoink