/Bozanić mladima na Gospu: Ne mirite se s osrednjošću

Bozanić mladima na Gospu: Ne mirite se s osrednjošću

Blagdan je Velike Gospe ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, ujedno državni blagdan. Katolički vjernici prisjećaju se dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. Dok tisuće hodočasnika pohode marijanska svetišta diljem zemlje, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić ima posebnu poruku za mlade u Hrvatskoj.

U svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu svečano misno slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić. Misnom slavlju nazočila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Središnje misno slavlje u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U propovijedi se posebno obratio mladima, pozvavši ih da se ne mire s osrednjošću, nego hrabro i ustrajno traže “toliko očekivane promjene u hrvatskom društvu”, piše HRT.

Vjernici pohode brojna svetišta 

Velika Gospa slavi se i u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske. Nakon procesije s Gospinom slikom koja je, kako se vjeruje, 1715. spasila Sinj i Cetinsku krajinu, misno slavlje predvodio je nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić.

Mnogi vjernici iz Hrvatskog primorja i Istre, ali i primorskog dijela susjedne Slovenije te grada Rijeke i riječkog zaleđa od ranog jutra hodočaste Gospi Trsatskoj, kraljici Jadrana. I najistočnije hrvatsko marijansko svetište u Ilači ove je godine pohodilo na tisuće hodočasnika iz Slavonije i ostalih dijelova naše zemlje.

Srijemski puk ima dugu tradiciju marijanske duhovnosti, o tome svjedoče i mnoga svetišta na ovom dijelu Hrvatske. Hodočasnici s područja sisačke biskupije pak blagdan slave u marijanskom svetištu “Majke naših stradanja”, a vjernici iz Đakovštine Veliku Gospu svetkuju u Dragotinu, najstarijem marijanskom svetištu u istočnoj Hrvatskoj. Na tisuće hodočasnika obilazi i brojne druge gradove – od Koprivnice, Petrinje i Vrpolja do Zadra i Splita.

mšm/hrt