/Braća iz Hrvatske proizvode najekološkije tenisice na svijetu: Vjerujemo da je to korak prema boljem sutra!

Braća iz Hrvatske proizvode najekološkije tenisice na svijetu: Vjerujemo da je to korak prema boljem sutra!

Hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET, kojeg su prije pet godina pokrenula braća Hrvoje i Domagoj Boljar, na platformi za grupno financiranje Kickstarter lansirat će drugu kolekciju udobnih i izdržljivih ekoloških tenisica napravljenih od 97% prirodnih materijala. Kampanja na Kickstarteru trajat će od 3. ožujka do 2. travnja.

“Željeli smo podići svijest o štetnosti obućarske industrije i razviti ekološki prihvatljiv proizvod. Tehnološka znanja smo imali, kao i ona iz područja industrijskog dizajna. Također, i ljubav prema ovome poslu koja nam je usađena kroz obiteljsku tradiciju. Zahvaljujući svemu tome kroz proteklih pet godina razvili smo liniju izuzetno ekološki naprednih tenisica koje će biti dostupne svima koji ih žele ponosno nositi, ne samo zbog kvalitete i udobnosti već i istine o zaštiti naše planete koja iza njih stoji. Mi vjerujemo da je korak u njima, korak prema boljem sutra!”, kažu braća Boljar,  koji su od nedavno svoj poduzetnički dom, zahvaljujući inovacijama čiste tehnologije, pronašli u Zagrebačkom inovacijskom centru -ZICER-u.

MIRET tenisice napravljene su od 10 prirodnih materijala: konoplje, kenafa, lana, pluta, drva, kukuruza, jute, eukaliptusa, kaučuka i 100% prirodne vune s Novog Zelanda certificirane najstrožim ekološkim certifikatima na svijetu za sigurnost životinja i okoliša.

MIRET u novoj kolekciji nudi četiri linije: Hempies, Woolies, Fluffies i Veggies. Svaka ekološka tenisica narasla je iz identičnih prirodnih materijala. Ono što ih razlikuje je njihov vanjski materijal. Hempies tenisice napravljene su od 100% čiste konoplje koja je prirodno prozračna, čvrsta, ali mekana, antibakterijska, nije bojana te se uzgaja na eko plantažama. Vanjski materijal Woolies i Fluffies MIRET tenisica je 100% vuna koja se može nositi u svim vremenskim uvjetima. Obje su certificirane Oetko-tex, EU Ecolabel certifikatima, a Woolies i Veggies čak Cradle to Cradle certifikatom. Veggies MIRET tenisice su napravljene od biorazgradivog tekstila koji je čvrst i izdržljiv te se može u potpunosti kompostirati.

Donose inovaciju u đonu i ulošku koji MIRET tenisice čine jednim od najmekših i najfleksibilnijih na svijetu. Ne sadrži sintetičku gumu i napravljen je od 100% prirodnog lateksa od stabla kaučukovca. Uložak u MIRET tenisicama kreiran je od pluta, zaštićen je prirodnim tekstilom te ima certifikat za sigurnost hrane – tako da ih i pas može sigurno žvakati.

MIRET donosi inovaciju i u vodoodbojnosti. Za vodoodbojnost se u industriji obuće obično koriste kemikalije na bazi nafte koje su štetne za okoliš i čovjeka. MIRET tenisice zaštićene su posebnim 100% prirodnim vodoodbojnim slojem tako da se u ekološkim tenisicama sigurno može hodati i po kiši.

Ove ekološke tenisice dolaze u veličinama za cijelu obitelj od 34 do 49, u četiri linije i ukupno trinaest boja.

Samo na prvi dan MIRET Kickstarter kampanje, 3. ožujka tenisice od 97% prirodnih materijala moći će se nabaviti po cijeni od 85$, odnosno oko 580 kuna. No projekt ćete moći podržati sve do 2. travnja.

MIRET je startup inkubiran u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER te je sudionik premijernog ciklusa EIT Climate-KIC akceleratora u Hrvatskoj.

Informacije o ekološkim MIRET tenisicama možete pratiti putem njihove internetske stranice, Facebook stranice ili Instagram profila.

mšm

Foto: ZICER