/‘BRAVO’ Velik uspjeh mladih hrvatskih informatičarki u Turskoj: Osvojile srebro i dvije bronce!

‘BRAVO’ Velik uspjeh mladih hrvatskih informatičarki u Turskoj: Osvojile srebro i dvije bronce!

Srebro i dvije bronce osvojile su mlade hrvatske informatičarke na 2. europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke koja se od 16. do 23. listopada održala u turskoj Antaliji, priopćio je u nedjelju Hrvatski savez informatičara.

Značajno manje žena nego muškaraca u svijetu, pa tako i kod nas, odlučuje se na studiranje ili rad u sektoru računarstva. Razlika u broju ženskih i muških natjecatelja očita je i na informatičkim natjecanjima, pa je na razini Europe prošle godine pokrenuta inicijativa organizacije natjecanja za djevojke kojim bi se potaknuo interes za računarstvo kod djevojaka.

Iz te ideje nastalo je ovo natjecanje čiju je prvu organizaciju preuzela Švicarska, a ove godine je ovo natjecanje organizirala Turska gdje su nastupile 163 natjecateljice iz 27 europskih i 18 gostujućih zemalja.

Na ovom natjecanju nastupile su četiri učenice srednjoškolskog uzrasta – Sara Lazarušić, Iva Tadić, Martina Licul i Lara Semeš. One su svoje mjesto u reprezentaciji izborile kroz sudjelovanje na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici (od listopada 2021. do ožujka 2022.), Državnom natjecanju iz informatike (Vodice, 3.- 6. svibnja 2022.) i izbornim kvalifikacijama za EGOI (19. lipnja 2022.), dok su na ovom natjecanju osvojile jednu srebrnu i dvije brončane medalje.

Srebrnu medalju osvojila je Lara Semeš iz XV. gimnazije u Zagrebu, dok su brončane medalje osvojile Sara Lazarušić iz XV. gimnazije i Iva Tadić iz zagrebačke Gimnazije Lucijana Vranjanina.

Sara Lazarušić

Stručni voditelj reprezentacije bio je Patrick Pavić, a odgovorni voditelj i organizator nastupa Krešimir Malnar.

Nastup naših mladih programerki na ovom natjecanju i stručne pripreme koje su prethodile nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara.

Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

mšm

Foto: Hrvatski savez informatičara