/Čak 2.492 zahtjeva za subvencioniranje stambenog kredita

Čak 2.492 zahtjeva za subvencioniranje stambenog kredita

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja priopćilo je u petak da su pristigla čak 2.492 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite za mlade, što pokazuje da je premašen interes od prošle godine.

“U petak, 5. listopada zadnji je dan predaje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita za kupnju stana ili kuće te za izgradnju kuće. Ta je mjera Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i APN-a nadmašila sva očekivanja jer je s jučerašnjim danom zaprimljeno čak 2.492 zahtjeva, čime je premašen prošlogodišnji interes za tu mjeru”, istaknulo je u priopćenju Ministarstvo.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar rekao je kako mu je jako drago da je ove godine još veći interes građana. Najavili smo da očekujemo preko 2.000 zahtjeva, no s ovim smo i mi pozitivno iznenađeni. Čestitam svima koji su prepoznali i podržali ovu mjeru za koju se pokazalo da ju mladi ljudi prepoznaju i koriste u rješavanju jedne od ključnih stvari  u životu, a to je stambeno pitanje, istaknuo je.

Smatra da je rješavanje stambenog pitanja preduvjet za zasnivanje obitelji te osobni i profesionalni razvoj mladih ljudi. Lani je 2.320 mladih došlo do svog doma zahvaljujući subvencijama, sad imamo 2.492 novih zahtjeva, a sigurno će ih još pristići i danas. Tu ne govorimo samo o brojkama, radi se o 4.812 mladih obitelji. Kad tome pribrojimo 8.000 onih koji su stambeno pitanje riješili zahvaljujući mjeri POS-a, onda govorimo sad već o gotovo 13.000 mladih obitelji koje će ostati u Hrvatskoj, ovdje će graditi svoju budućnost, odgajati djecu, raditi i stvarati, rekao je Štromar.

U Ministarstvu podsjećaju da se krediti subvencioniraju pet godina, a za svako rođeno dijete rok subvencioniranja produžuje se za još dvije godine. Subvencije se kreću 30-51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti. Tako najveće subvencije dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili pak izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Mladi će se za subvencionirane stambene kredite ponovo moći javiti na jesen 2019., kao i 2020., poručili su iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

mšm

Foto: Pixabay