/Čak 510 najboljih nastavnika u Hrvatskoj nagrađeni su s 10 tisuća kuna, evo koji su

Čak 510 najboljih nastavnika u Hrvatskoj nagrađeni su s 10 tisuća kuna, evo koji su

Prvi put Ministarstvo znanosti i obrazovanja na Dan učitelja nagrađuje najbolje odgojno – obrazovne djelatnike u Hrvatskoj. Ove godine nagradu u bruto iznosu od 10.000 kuna dobit će 510 zaposlenika u obrazovnom sustavu, a poznata su i njihova imena.

U svibnju ove godine na snagu je stupio Pravilnik o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima. Njime se po prvi puta, a putem javnog poziva, nagrađuju najbolji odgojno – obrazovni djelatnici u Hrvatskoj. 

U 2019. nagrađeno je 510 nastavnika, a iznos nagrade je 10.000 kuna bruto, za što su sredstva osigurana u državnom proračunu.

Kriteriji vrednovanja propisani su već spomenutim Pravilnikom. Od jednog do šest bodova, nastavnici mogu ‘zaraditi’ za mentorstvo učenicima na natjecanjima, za vođenje predavanja, radionica i edukacija, za rad u stručnim vijećima i udrugama, za izradu ili objavu stručnih članaka, nastavnih materijala i obrazovnih sadržaja, za vođenje projekata, unaprjeđenje rada škole, ali i obrazovnog sustava u cjelini, piše srednja.hr.

Na poziv se može javiti ili za nagradu biti predložen radnik koji je u godini za koju se prijavljuje ostvario najmanje 15 bodova iz barem tri kategorije i  dokazao izvrsnost tako da je ispunio najmanje jedan od sljedećih kriterija:

  •  izradio i primijenio istaknuti primjer uporabe inovativnih metoda poučavanja, vrednovanja ili odgojno-obrazovnog rada u školi;
  • javno objavio istaknuti znanstveni ili stručni članak ili bes­platni, otvoreni digitalni obrazovni sadržaj kojim se potiče primjena novih nastavnih metoda rada;
  • ostvario uspjeh u radu na unapređenju rada škole i odgojno-obrazovnog sustava.

Popis svih dobitnika, obrazovnih institucija iz koji dolaze te kriterije po kojima su nagrađeni možete vidjeti ovdje.

pv/srednja.hr
FOTO: pixabay