/ČISTA SRIJEDA – Mladi svećenik o pokori: Nije smisao odreći se slatkog pa na Uskrs pasti u šećernu komu…

ČISTA SRIJEDA – Mladi svećenik o pokori: Nije smisao odreći se slatkog pa na Uskrs pasti u šećernu komu…

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda, kršćanski spomendan kojim započinje Korizma. Upitali smo mladog svećenika fra Ivana Mariju Lotara, franjevca konventualca sa zagrebačkog Svetog Duha, koja je simbolika današnjeg dana, što se zapravo obilježava na Čistu srijedu, što je najvažnije u vrijeme Korizme te koja je razlika između nemrsa i posta.

“Na Čistu Srijedu ili Pepelnicu obilježavamo početak svetog vremena Korizme. Korizma je uspomena na hodanje Izabranog naroda – Izraela Božjeg, pustinjom iz Egipta u Obećanu zemlju. Za katolike (i kršćane) prvenstveno je to uspomena na Isusov boravak u pustinji u trajanju od 40 dana gdje ga je kušao Sotona. To Evanđelje ćemo slušati u nedjelju”, započeo je fra Ivan Maria Lotar.

Dodao je kako Korizma ima tri stupa: molitvu, pokoru i dobra djela.

“Sve su to prakse koje se čine cijelu godinu, no u Korizmi imamo priliku za ozbiljniji trening. Molitvu možemo recimo, intenzivirati ili pokušati neke nove načine molitve. Dobra djela se mogu sastojati u tomu da zauzdamo jezik, odemo na kavu s prijateljem koji je u potrebi, ali mi “ide na živce”, da počistim kuću bez ratnog stanja u kući prije toga, dakle samoinicijativno”, istaknuo je fra Lotar.

Osvrnuo se i na samo odricanje ili pokoru koja se sastoji prije svega u tjelesnom postu i nemrsu.

“No možemo se odreći i nekih loših navika ili ih barem smanjiti (za početak): pušenja, previše slatkiša ili alkohola i slično. Sve su to stvari koje bi trebalo protegnuti na cijelu godinu. To je smisao Korizme, a ne da se odreknem slatkog u Korizmi, a na Uskrs padnem u šećernu komu od slatkiša”, dodao je.

Govoreći o postu, napomenuo je kako je on obavezan jedino na Pepelnicu (Čistu Srijedu) i na Veliki Petak. Nemrs je pak obavezan jedino na petke u Korizmi, iako ga naša tradicija proteže na svaki petak u godini.

“Post se može vršiti na dva načina, a izbor je slobodan. Prvi je da cijeli dan jedemo samo kruh i pijemo vodu. Drugi je da se jednom u danu najedem do sita (meso isključeno), a ostatk dana pijem vodu. Ne smijemo zaboraviti: svako odricanje je naš dar Bogu, ali i Božja milost pretječe taj dar. Tako da nitko ne može postiti svojim snagama i opstati cijeli dan bez posljedica2, napomenuo je fra Lotar.

Svako odricanje, dodao je, mora imati neku nakanu.

“Ne odričem se da pokažem kako ja to mogu, nego u neku svrhu, za sebe ili nekoga. Isto vrijedi i za nemrs. Propisani nemrs uključuje izostanak mesa i mesnih proizvoda, ali neki ga produljuju i na sve životinjske proizvode, što nije loše, ali nije ni obavezno”, poručio je za kraj fra Ivan Maria Lotar.

Ovaj je mladi franjevac nedavno otvorio Instagram profil @askfrapriest, putem kojeg ga mladi (i oni koji se tako osjećaju) mogu kontaktirati, pitati ono što ih zanima i/ili zamoliti za savjet. Vjerujemo kako će biti brojnih upita od strane mladih vjernika.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva