/‘DAN SJEĆANJA’ Učiteljica Sanja Jurić: ‘S djecom palimo lampaše za sve žrtve Domovinskog rata što njima puno znači’

‘DAN SJEĆANJA’ Učiteljica Sanja Jurić: ‘S djecom palimo lampaše za sve žrtve Domovinskog rata što njima puno znači’

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježava se 18. studenog diljem zemlje. Zanimalo nas je kako ovaj dan obilježavaju djeca u školama, što uče o Vukovaru i Domovinskom ratu te kako djeci približiti ovu tešku tematiku. Više o ovoj temi upitali smo Sanju Jurić, učiteljicu razredne nastave u PŠ Dankovec u Zagrebu.

“Tijekom nastavne godine učenici nižih razreda na Satu razrednika obilježavaju posebne dane u godini. Ovisno o događaju, posebnim danima se posvećujemo i kroz druge nastavne predmete. Jedan od posebnih dana u godini je i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Cilj je upoznati učenike s ulogom Vukovara u Domovinskom ratu te razvijati nacionalni i kulturni identitet zajedništvom i pripadnošću skupini, rekla nam je Jurić.

U nižim razredima, dodala je, temi se pristupa postepeno, a djeci se činjenice prikazuju ovisno o njihovoj dobi.

“Tako ćemo im u 1. i 2. razredu temu približiti kroz pojmove: ljubav prema domu i domovini, dječja prava, hrvatski simboli i simboli grada Vukovara. Djeca će se temom baviti na satima Hrvatskog jezika (pjesme i priče o ljubavi prema domu i domovini), na satima Likovne kulture (slikanje i crtanje simbola Vukovara), satima Glazbene kulture (slušanje i pjevanje pjesama o Vukovaru – dječji zborovi), te najvažnije, na satu Sata razrednika gdje se, unatoč teškoj temi, trudimo kod djece razvijati važnost prepoznavanja i uvažavanja potreba i osjećaja drugih, razvijati empatiju i solidarnost”, istaknula je Jurić.

U 3. i 4. razredu, dodala je, djeci se približavaju i neke povijesne činjenice te tu ističu razliku između činjenica i mišljenja. I dalje će se, napomenula je, kreativno izražavati na zadanu temu.

“Većina škola ima priliku taj dan obilježiti i na način da učenici donesu i upale lampaše za sve žrtve Domovinskog rata što njima puno znači jer takav čin u njima ipak budi posebne osjećaje”, istaknula je Sanja Jurić za kraj.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Pixabay, ilustracija