/Djeca ne raspolažu istim mehanizmima hlađenja kao odrasli; što napraviti ako naiđemo na dijete ostavljeno u vozilu?

Djeca ne raspolažu istim mehanizmima hlađenja kao odrasli; što napraviti ako naiđemo na dijete ostavljeno u vozilu?

Posljednjih tjedana učestali su slučajevi ostavljanja djece u zaključanim vozilima po nesnosnim vrućinama. Velimir Tišma, voditelj službe prevencije Policijske uprave zagrebačke, kaže kako treba pohvaliti sve građane koji su na vrijeme dojavili o ovim slučajevima i pozvali policiju. Dodaje i kako je preporuka policije da građani nikako ne razbijaju prozore na automobilima u namjeri da pomognu.

“Možemo povrijediti to dijete i dovesti se u situaciju da vas vlasnik vozila tuži zbog štete. Najbolje je odmah nazvati 192, ostati kod vozila, signalizirati gdje se to vozilo i dijete nalaze, i prepustiti da to odrade stručne službe”, kazao je Tišma u HTV-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Sandra Latković Prugovečki, dr. školske medicine iz NZJZ-a”Dr. Andrija Štampar”, napominje kako se takva situacija može dogoditi svakome.

“Mislim da smo se svi u životu našli u situaciji za koju smo mislili da nam se nikad ne bi mogla dogoditi. Posebno u vremenima u kojima živimo, u kojima je puno stresa i svi smo već iscrpljeni. Svi mi koji imamo djecu, vjerujem da smo se već nalazili u takvim situacijama”, kaže Prugovečki.

Ističe kako je problem što se klimatizirani auto brzo zagrije jednom kad se ugasi, i pretvara se u “limeni kavez“, a zatim se i tijelo zagrijava.

“Djeca su djeca, u jednom segmentu njihova tijela funkcioniraju drugačije – ne raspolažu istim mehanizmima hlađenja kao mi, zato što je njihova površina tijela puno manja nego naša”, objasnila je.

Tišma kaže kako je uvjeren da roditelji takve stvari ne čine s namjerom, nego se događaju automatski.

“Dječji organizam se dva do tri puta brže zagrijava u takvom okruženju. Ono što roditelji kažu: ‘idem samo na minuticu izaći van’ je presudno. Naša preporuka i savjet je da to nikada ne radimo. Sad smo poduzeli niz aktivnosti oko trgovačkih centara”, rekao je Tišma.

U situaciji kad se dogodi da dijete ostane zaključano u vozilu, policija pokušava što prije doći do vlasnika da utvrdi koliko je vremenski dijete bilo u autu, te kako bi što prije došli do djeteta i rashladili auto. Ako je potrebno, poziva i hitnu i vatrogasce.

bkk

Foto: Pixabay