/Dječačić iz Japana najmanja je beba na svijetu, rođen je s 268 grama i potpuno zdrav

Dječačić iz Japana najmanja je beba na svijetu, rođen je s 268 grama i potpuno zdrav

Dječak koji je pri rođenju težio jedva 268 grama otpušten je prošlog tjedna iz bolnice u Japanu. Vjeruje se da je najmanje muško nedonošče u svijetu koje se nakon intenzivne njege i boravka u inkubatoru uspješno i potpuno razvilo, a danas teži 3,2 kilograma.

Dječačić je došao na svijet u 24. tjednu trudnoće nakon hitnog carskog reza u kolovozu, a bio je toliko malen da je stao u stisnute dlanove. U bolnici je proveo pet mjeseci te su ga liječnici na kućnu njegu otpustili čak dva mjeseca prije planiranog, prenosi Dnevnik.hr.

“Mogu samo reći da sam sretna što je ovoliko narastao, nisam bila sigurna da će nakon carskog reza preživjeti”, izjavila je njegova majka, objavili su iz Sveučilišne bolnice Keio u Tokiju.

Liječnik Takeshi Arimitsu, koji je pratio mališanov razvoj, za BBC je rekao da je dječak najmanje nedonošče koje je zdravo otpušteno iz bolnice. To potvrđuju i službeni podaci o najmanjim bebama u svijetu koje bilježi sveučilište u američkoj Iowi.

Prijašnji ‘rekord’ držao je dječak s tek 274 grama koji je rođen u Njemačkoj 2015. godine. Tamo je iste godine rođena i najmanja djevojčica koja se razvila u zdravo dijete, a težila je samo 252 grama.

mšm/dnevnik.hr/BBC

Foto: Pixabay, ilustarcija