/DJECI DONOSE “LEDENU ČAROLIJU” Evo tko stoji iza klizališta diljem Hrvatske u kojima ćemo uživati

DJECI DONOSE “LEDENU ČAROLIJU” Evo tko stoji iza klizališta diljem Hrvatske u kojima ćemo uživati

Lampice, ukrasi, božićna drvca, kuhana vina, fritule, neizostavna klizališta i ledeni parkovi neke su od najpoznatijih asocijacija na adventsko vrijeme koje nam se bliži. No manje je poznato kako iza brojnih atraktivnih klizališta diljem Hrvatske stoje mladi poduzetnik Natko Bošnjak, vlasnik tvrtke Ice Wonderland, i njegova supruga Rahela. Upravo su oni zaslužni da i djeca u manjim mjestima poput Čazme, Križevaca, Makarske, Bjelovara i Vinkovaca uživaju u “ledenoj čaroliji”.

“Na ideju sam došao radeći za jednu tvrtku koja je održavala led za hokejaški klub Medveščak i tako je sve krenulo. Kako je posao s klizalištima bio raširen u metropolama po Europi i svijetu, ali ne i u Hrvatskoj, vidio sam priliku da osnujem tvrtku”, započeo je Natko Bošnjak.

Ovaj 30-godišnji bivši atletičar rodom iz Slavonije živi u Zagrebu gdje je završio sportski menadžment, a ističe kako ga je ljubav prema sportu dovela do ostvarenja svog sna. Ice Wonderland osnovao je 2016. godine, a u posao je krenuo sam, i to od nule. No ubrzo je nastala prava mala obiteljska tvrtka.

“Nije bilo lako, krenuli smo s jednim klizalištem”

“U početku sam bio sam i nije mi bilo lako objasniti klijentima kako funkcioniraju klizališta. No sa mnom je ubrzo počela raditi supruga Rahela, moj otac i punac. Krenuli smo s manjim klizalištima u Zagrebu u sklopu shopping centara, da bi danas pokrivali cijelu Hrvatsku. Prve godine smo imali jedno klizalište, druge šest, treće 10 i sada ćemo imati između 15 i 20 klizališta”, istaknuo je Natko.

Pripreme za novu sezonu, dodao je, upravo su u samoj završnici pa im zna biti vrlo zahtjevno i stresno.

“Sva klizališta i sva događanja kreću u isto vrijeme, početkom prosinca i traju do sredine siječnja. Treba to sve organizirati, a teško je biti na 15 mjesta u isto vrijeme. Sada nam je vrhunac sezone kada smo u pogonu i doslovce ne spavamo”, rekao je i dodao kako posla imaju i previše pa su tako morali odbiti dva grada jer nisu imali kapaciteta i jer im se nisu dovoljno rano javili.

Kako bi bili konkurentni, svoju ponudu svake godine obogaćuju novim uslugama i proizvodima.

“Tako svojim klijentima predlažemo i opciju vođenja cijelog projekta, organiziranja i provedbe događanja na ledu, predstava, sportskih utakmica, osnovne i napredne škole klizanja, zabavnog programa kao i nove hit proizvode za animaciju poput ledenih tobogana i staza, sanjkališta, grudališta i guralica u obliku pingvina koje su postale naš prepoznatljivi znak”.

Bjelovar

“Divno je vidjeti djecu prvi puta na ledu”

Ciljaju i na vanjska tržišta. Ove godine su prešli granice Hrvatske i rade jedno klizalište u BiH, a planiraju ići i u zemlje EU, kao i u druge susjedne zemlje.

“Vani ima interesa, ali stvar je cjelokupne ponude. Mi se s konkurencijom borimo tako da uvodimo nove tehnologije. Razvili smo poseban smart sustav upravljanja klizalištem koji na temelju parametara vanjske temperature, vlažnosti zraka i slično izračunava optimalne uvjete za korištenje klizališta. S time uspijemo smanjiti potrošnju energije za 30 posto”, napomenuo je Natko.

Visoka kvaliteta, suvremena oprema, plansko projektiranje, pouzdana podrška i vođenje kao i iskusni tim, ono su što garantira uspjeh “ledene čarolije”. Ove karakteristike prepoznalo je i ove godine mnogo gradova diljem Hrvatske.

“Iako cijelu godinu radimo kako bismo na dan početka adventa isporučili klizališta na području cijele Hrvatske, od Vinkovaca do Dubrovnika, otoka, Kvarnera, Dalmacije, središnje Hrvatske, Slavonije – naš pravi posao tek kreće jer nas ove godine čeka izrada i održavanje oko 500 tona leda i 5000 kvadratnih metara ledene površine”, rekao je Natko i dodao kako je spreman na nove izazove još jedne sezone.

I za kraj, na što su posebno ponosni?

“Divno je vidjeti naše korisnike – djecu u manjim gradovima prvi puta na ledu. Drago nam je vidjeti i koliko se ti manji gradovi trude i koliko su uključeni, a veseli nas i odaziv na škole klizanja koji je odličan. Osjetili smo da se gradovi sve više odlučuju svojim građanima dati klizališta. Naša tvrtka polazi od toga da svakom djetetu nastojimo pružiti duh Božića koji je pravi obiteljski blagdan. Stoga su naša klizališta intimna i šire atmosferu zajedništva u obitelji i nisu iskomercijalizirana”, poručio je Natko Bošnjak za kraj.

Makarska
Vinkovci

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva