/Drogirani dječak (11) šokirao liječnicu: Ne znam tko sam!

Drogirani dječak (11) šokirao liječnicu: Ne znam tko sam!

Liječnica u Osijeku ostala je šokirana izjavama 11-godišnjaka koji je završio u bolnici nakon što je konzumirao tzv. osvježivač zraka. Zabrinuli su je i porazni podaci vezani uz ovu vrstu droge. Naime, na Zavodu za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC Osijek prošle je godine evidentiran samo jedan, a ove godine do 1. kolovoza čak 13 slučajeva bolničkog prijema nakon konzumacije ove nove i očito sve popularnije droge.

“Liječnice, pojma nemate koji je to osjećaj kad ne znate ni gdje ste, ni što ste, niti tko ste! Nalazite se u jednom čudnom svijetu i niste ni svjesni što radite. Totalno nemate pojma tko ste, imate kaos u glavi i razne boje! Sve to traje 20-ak minuta, a nakon toga ne osjećate ništa”.

Ovakav je odgovor dao 11-godišnjak doc. prim. dr. sc. Katarini Dodig Ćurković, pročelnici Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC Osijek kada je mladog pacijenta koji je došao u Zavod pitala zašto je konzumirao osvježivač zraka.

“Tih 13 evidentiranih maloljetnih osoba u dobi od 11 do 18 godina nipošto nije konačan broj jer ovo su samo one osobe koje smo mi zabilježili. Oni su, zbog loše kliničke slike, obrađivani na Klinici za pedijatriju i nakon toga su došli kod nas. Problem je u tome što ne postoje trakice kojima se može točno detektirati da je netko uzeo “to i to” sredstvo, jer je to još uvijek siva zona”, rekla je liječnica za Glas Slavonije.

Dr. Dodig Ćurković naglašava kako tzv. osvježivači zraka itekako ostavljaju posljedice na konzumenta, i to u smislu da ponajprije izazivaju promjene ponašanja.Dodatan je problem što je riječ o kemijskom sredstvu za koje se ne zna kako točno utječe na djecu i kakav mu je kratkoročan, a kakav dugoročan učinak na zdravlje.

“Sadržaj supstanci u tim osvježivačima neprestano se mijenja kako se ne bi mogao detektirati, no ono što je liječnicima itekako poznato jest ponašanje koje ostaje kao posljedica konzumacije. Konzumenti postaju agresivni, mijenjaju ponašanje, stil života, ne odlaze u školu. Također, osjećaju se umorno, kolabiraju, budu gladni i iscrpljeni, izgubljeni u prostoru. Tu dolazi i do sukoba s roditeljima”, istaknula je.

Roditeljima je za kraj savjetovala da djeci, ako nešto posumnjaju, “vise nad glavom”, odnosno obavezno znaju s kim se duže, gdje su i što rade te da odmah reagiraju ako nešto posumnjaju.

mšm/Glas Slavonije

Foto: Ilustracija, Pixabay