/Dugogodišnja ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih na Dnevniku dala ostavku

Dugogodišnja ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih na Dnevniku dala ostavku

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordana Buljan Flander je u četvrtak usred razgovora uživo u Dnevniku Nove TV dala ostavku.

“Gospodine gradonačelniče, nakon što tri mjeseca nisam uspjela doći do vas, tražeći podršku za rad ustanove, ja vam večeras podnosim neopozivu ostavku. Nadam se da ćete naći stručnjaka, ili da ga već imate, koji će nastaviti voditi ovu ustanovu na način da i dalje ostane prepoznata i primjer prakse u Europi. Poštujem pravo svakog gradonačelnika da bira svoje suradnike”, kazala je Buljan Flander.

Kako je portal Direktno prvi izvijestio, Općinski građanski sud u Zagrebu, po sucu, Andriji Krivaku, radi osiguranja nenovčane tražbine Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i ravnateljice Poliklinike Gordane Buljan Flander odredio je u utorak privremenu mjeru zabrane objavljivanja sadržaja u kojima se iznose informacije koje se odnose na dostojanstvo, profesionalni rad i profesionalna dostignuća predlagatelja osiguranja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Gordane Buljan Flander.

U četvrtak je za Dnevnik Nove TV kazala kako nije protivnica slobode medija.

“Tražila sam privremenu mjeru isključivo za portal H-alter koji je dva i pol mjeseca pisao jako ružne članke o radu Poliklinike i difamirao Polikliniku, pokušali smo na razne načine, tražili demantije i davanjem informacija i uredniku i novinarki utjecati na to da imaju prave informacije.. Međutim, iz teksta u tekst informacije su bile sve manje istinite. Poslali smo sedam-osam demantija'”, kazala je Buljan Flander i dodala da ništa od toga nije utjecalo na to da isprave tekstovi novinarke Jelene Jindre koja, kako je kazala, cijelo vrijeme “izvrće činjenice”.

“Ja zaista nisam protiv slobode medija, mjera je donesena jer je novinar povrijedio osnovnu novinarsku etiku i zlorabio pravu na slobodu medija. Ni jedna sloboda nije apsolutna, možemo razgovarati gdje prestaje sloboda medija, a počinje blaćenje”, kazala je Buljan Flander. 

“Blati se rad naših djelatnika, a prikazuju se na način kao da otimaju majkama tu djecu i odnose ih očevima zlostavljačima”, kazala je i dodala da se u javnosti stvara pogrešna slika oko rada Poliklinike:

“Mi nikada ne pišemo preporuke vezano uz skrbništvo i prikazani smo kao da zbog naših nalaza djeca žive sa seksualnim zlostavljačima, što nije istina”.

Na pitanje novinara je li se ikada susrela s novinarkom Jindrom, Buljan Flander je odgovorila kako ju je sretala, ali nije željela otkriti jesu li se njih svije poznavale. “Bez komentara”, kratko je kazala.

Ranije u četvrtak je Buljan Flander u izjavi za Radio Sljeme naglasila da su tražili način da zaštite uredan, nesmetan, normalan rad Poliklinike davanjem ispravnih, točnih podataka “novinarki koja je sustavno pisala neistine, sustavno ocrnjivala rad Poliklinike”.

“Nazvala je serijal ‘Sustav za zlostavljanje ili zaštitu djece?’, a zapravo je najmanje govorila o sustavu, usmjerena je bila upravo na ometanje rada Poliklinike i difamiranje djelatnika poliklinike. Bilo je puno prijetećih reakcija, poziva na linč na društvenim mrežama, neki roditelji su i odustali od dolazaka i stvorila se jedna atmosfera nepovjerenja, linča i zaista je došlo do ometanja rada poliklinike”, rekla je o radu novinarke Jindre.

Sudski postupak kojim se privremenom mjerom zabranjuje H-alteru objavljivanje tekstova o Poliklinici i njezinoj ravnateljici, osudili su i iz Vlade, ali i oporbe, a mnogi mediji su upozoravali da bi ovo mogao biti presedan u pravosuđu, odnosno vrata u cenzuru.

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba, u četvrtak je kazao da nema izravne ovlasti za smjenu Buljan Flander, nego može smijeniti Upravno vijeće Poliklinike.

“Mi kao gradska vlast protivimo se praksi da bilo koja gradska ustanova, poduzeće ili ured medijskim putem traži zabranu kritičkog izvještavanja i pisanja o radu tih ustanova”, kazao je Tomašević.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Screenshot