/‘EKOLOGIJA ZA IGRU’ Udruga iz Zagreba odlučila urediti dječja igrališta u centru i educirati mlade o zelenim temama!

‘EKOLOGIJA ZA IGRU’ Udruga iz Zagreba odlučila urediti dječja igrališta u centru i educirati mlade o zelenim temama!

„Kroz crteže, murale, strip, grafite i instalacije potaknut ćemo najmlađe na svjesnost o ekološkoj dimenziji života u gradu“ rekao nam je Josip Pavlović, predsjednik Udruge Ekologija grada o njihovom najnovijem projektu „Ekologija za igru“. Želja im je da u gradskim četvrtima potaknu razvoj neiskorištenog urbanog prostora. Planiraju izdati i strip slikovnicu za djecu te provesti razne edukacije i radionice za najmlađe o zelenim temama.

Pavlović je za Generaciju otkrio više detalja o ovom korisnom projektu koji samo što nije oživio.

„Djeca na području Gradskih četvrti Donji Grad i Medvešćak nemaju pravi javni prostor za igru. To je posljedica velikog broja škola i vrtića oštećenih u potresu. Frustracija je povećana dvogodišnjim smanjenim ili prekinutim odlascima u škole zbog Covida 19 te održavanjem nastave kod kuće u često neadekvatnim uvjetima. Djeca i njihovi roditelji prisiljeni su stoga posjećivati parkove u Bundeku, Maksimiru i Jarunu“, započeo je Pavlović.

Igrališta za djecu na nov način

Dodao je kako vjeruje da je moguće urediti parkove na području gradskih četvrti Donji Grad i Medvešćak i tako pobuditi pozitivnu energiju- vratiti poljuljanu vjeru u obnovu Grada.

„Glavna motivacija za projekt bila je uključiti se u očekivanu zelenu tranziciju Grada Zagreba koja je najavljivana kada je došla promjena na vlasti. Htjeli smo se uključiti s afirmativnim i kreativnim projektima i onda smo razradili ovaj projekt“, pojasnio je samu ideju i početke projekta.

Glavni im je cilj uređenje dječjih igrališta na području Grada Zagreba.

„Kako imam malu kćer i živim u centru svjestan sam toga da dječja igrališta katastrofalno izgledaju. Odlučili smo se na suradnju s jednim umjetnikom, akademskim kiparom i napravili projekt uređenja dječjih igrališta, ali na novi način – da svi objekti unutar parka budu od prirodnih i recikliranih materijala, da budu didaktičke igračke i slično.

Strip-bojanka i edukacije

Objasnio je i da je Grad u početku bio zainteresiran, no onda je došlo do problema.

„Krenuli smo u komunikaciju s Gradom vezanu uz lokacije. U početku smo imali otvorenu komunikaciju, no nakon tema s problemom zbrinjavanja otpada koje su eskalirale i gdje smo mi u Udruzi bili vrlo kritički nastrojeni, od tada su prekinuli komunikaciju s nama. Kako nismo imali podršku privremeno smo bili stali smo s projektom. No sada nastavljamo priču kroz strip-bojanku kojom bi educirali najmlađe o zelenim temama kao što je gospodarenje otpadom i recikliranje, posebice s nižim razredima osnovne škole kojima bi provodili edukaciju. To smo zamislili sve dok ne dobijemo prvu lokaciju i dok ne krenemo u obnovu dječjih igrališta“, rekao nam je naš sugovornik.

Dodao je kako su projekt htjeli financirati pomoću donacija, s obzirom na to da su uvidjeli da ima puno ljudi koji razmišljaju kao i oni, naročito nakon potresa i ‘lockdowna’.

Društveno koristan rad

Željeni rezultat, kaže nam, jest širenje optimizma, edukacija i promocija ekologije, suradnja mjesnih odbora, donatora i ekoloških aktivista.

„Uređenje parkova želimo postaviti na takav način da prostor za igru obuhvaća i elemente edukacije o ekologiji – kroz crteže, murale, strip, grafite i instalacije, kojima se najmlađi potiču na svjesnost o ekološkoj dimenziji života u gradu“, poručio je Pavlović i dodao da bi na projektu stoga angažirali arhitekte i krajobrazne arhitekte.

Za kraj je otkrio kada planiraju početi s provedbom projekta.

„Projekt je u završnoj fazi i još čekamo potvrdu lokacije koja će se uređivati. Nadamo se skorom početku provođenja edukacija za djecu te da krenemo sa svime prije Adventa“.

Podsjetimo, Udruga Ekologija grada je formalno nastala prije dvije godine. Cilj joj je od prvog dana, to jest, od samog osnivanja, promovirati urbanu ekologiju i smanjiti štetno djelovanje otpada na ljudsko zdravlje.

Zadatak članova Udruge je podizanje svijesti u javnosti o temama koje se tiču zaštite okoliša i gospodarenja otpadom. Progovaraju o svim relevantnim temama, pa i onim neugodnim, koje pokazuju da je Republika Hrvatska, nažalost, još uvijek daleko od održivih rješenja u gospodarenju otpadom.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Udruga Ekologija grada

*Tekst je objavljen u sklopu projekta „Zeleno nije samo moda!“ kojeg financira Agencija za elektroničke medije.