/Dala otkaz i započela avanturu života: Nemojte čekati!

Dala otkaz i započela avanturu života: Nemojte čekati!

Nakon pet godina ‘zatočeništva’ u uredu, radeći više od 12 sati dnevno u financijama jedne osiguravajuće kuće, mlada ekonomistica Petra Fruk shvatila je da to nije ono što je dugoročno ispunjava. Stoga je dala otkaz i napravila najveću prekretnicu u svom životu. Potez je to za koji treba hrabrosti, no Petrina želja za pustolovinom i samostalnim rastom bila je veća od straha. Danas je prava pustolovka koja je posjetila više od 80 zemalja. Radi kao turistički vodič i uživa u životu kao nikad prije.

Petra je odmah nakon diplome na Ekonomskom fakultetu pronašla posao u struci, u poduzeću u kojem je konstantno napredovala. Iako bi se mnogi složili da je to scenarij kao iz snova, Petra je u konačnici odlučila dati otkaz.

“Nervozna, depresivna, tražila sam neki izlaz, odgovore što i kako. Direktor je mislio da se šalim, čak mi je ponudio da odem na bolovanje ili godišnji odmor, da se malo smirim i onda nastavim dalje. No od trenutka u kojem sam donijela odluku ništa me nije moglo zaustaviti”, prepričala je Petra svoju priču za portal Zadovoljna.hr.

Iako nije imala nikakve planove ni ideju o tome što će dalje, Petra se vodila rečenicom koju je pročitala u knjizi ”Into the Wild” Jona Krakauera, koja kaže da “radost života proizlazi iz naših susreta s novim iskustvom i da stoga nema veće radosti nego imati beskrajno promjenjiv horizont te da svaki dan sjaji novo i drugačije sunce”. Stoga je krenula istraživati nove horizonte, spakirala ruksak i kupila jednosmjernu avionsku kartu za Bangkok.

 

“Sjećam se da me je prije tog prvog velikog samostalnog putovanja bilo izuzetno strah. Čak me je od muke i zub počeo boljeti, a potpuno zdrav. Najbliži prijatelji i obitelj bombardirali su me pričama o tome kako će me netko silovati na prvom koraku, čitala sam svakakve gluposti na internetu, i sve to nije nimalo pomoglo da se riješim toga straha”, prisjetila se.

No čim je sletjela u Bangkok, sve su sumnje nestale. Bilo je to, kako kaže, putovanje života – tri nezaboravna mjeseca čiste sreće i užitka. To je iskustvo koje joj je pomoglo da pronađe bolju verziju sebe.

“Bolja ja je… manje, živčana, pozitivnija i minimalno pet kila mršavija. Prvi je korak pokrenuti se. Nemojte čekati neke odgovore i svaki dan izmišljati nove isprike. Samo krenite! Nešto će se putem otvoriti. Sreća prati hrabre… i (nas) budale” savjetovala je kroz smijeh Petra.

Nakon povratka u Hrvatsku Petra se morala suočiti s realnošću i pronaći posao od kojeg će živjeti. Jedini logični slijed bio je tečaj za turističkog vodiča. Nije joj bilo teško ponovno sjesti u školske klupe jer za nju je cjeloživotno obrazovanje i rad na sebi iznimno bitan, a ljubav prema putovanjima samo joj je dodatno pomogla. Do sada je proputovala oko 80 zemalja.

“Island, najbolji road trip u životu. Finska i gledanje polarne svjetlosti s njim, nešto najdivnije. Volontiranje u Africi, puno saznaš o sebi i pogledu na svijet. Madagaskar, lemuri, kameleoni i ljudi koji se pamte. Japan, potpuno drukčiji od drugih, luđaci svoje vrste. Ljubavni zanosi u stilu tele novele sa gaučosom u Argentini. Peru, ljame i alpake plus Machu Picchu, nevjerojatna priroda i još nevjerojatniji ljudi. Druženje s plemenom Dani u Papui i svinjska gozba, kako je to bilo dobro! Kuba, jer… Kubanci. Jordan, spavanje u pustinji Wadi Rum”, sažela je Petra svoja najbolja iskustva s putovanja.

Zanimljive priče s putovanja, informacije o određenim destinacijama iz prve ruke i prekrasne fotografije koje pričaju same za sebe Petra dijeli na svom blogu Restless girl.

mšm/zadovoljna.hr

Foto: FB Petra Fruk