/Fakulteti kreću u štajk u četvrtak, ministar Aladrović: Ono što su sindikati tražili nama nije prihvatljivo!

Fakulteti kreću u štajk u četvrtak, ministar Aladrović: Ono što su sindikati tražili nama nije prihvatljivo!

Pokušaj mirenja Vlade i Sindikata znanosti i visokog obrazovanja jutros je propao, a fakulteti u četvrtak kreću sa štrajkom. Ministar rada Josip Aladrović kazao je nakon sastanka kako ono što su sindikati tražili Vladi nije prihvatljivo, dok je sindikalist Igor Radeka ustvrdio kako im na sastanku “nije ponuđeno doslovno ništa”. U isto vrijeme štrajk u školama se nastavlja, no nije poznato hoće li biti plaćen ili možda zabranjen.

“Ne možemo razgovarati o onome što se događalo na sastanku. Međutim, ono što su sindikati tražili nama nije prihvatljivo. Ovdje ne govorimo o kolektivnom pregovaranju, nego o jednostranom zahtjevu od strane sindikata na koji mi, s obzirom da smo razložili plan dizanja plaća u narednom razdoblju, ne možemo pristati i mirenje je završilo tako da nismo postigli dogovor”,  ustvrdio je resorni ministar Aladrović, prenosi HRT.

Štrajk, najavio je Radeka nakon jutrošnjeg sastanka, počinje u četvrtak. 

“Svaki tjedan najmanje ćemo jedan dan biti u štrajku. Pozivamo nenastavno i nastavno osoblje, pozivamo sve zaposlene da se pridruže štrajku”, rekao je Radeka koji je uvjeren da će cijeli sustav biti u štrajku.

Također, u utorak se nastavlja štrajk u školama. Neće raditi osnovne i srednje škole u cijeloj zemlji. No još nije poznato kako će se štrajk dalje razvijati, hoće li biti plaćen, zabranjen ili će se dogoditi neka treća opcija. Ministar rada Josip Aladrović rekao je da će se sve doznati tijekom tjedna. Potvrdio je da će Vlada angažirati stručnjake koji će raditi na promjeni već 18 godina stare uredbe o složenosti poslova.

mšm/hrt

Foto: mrms.gov.hr