/Fitness instruktorica savjetuje kako biti fit ljeti: Čak i mala promjena utjecat će na vašu kondiciju!

Fitness instruktorica savjetuje kako biti fit ljeti: Čak i mala promjena utjecat će na vašu kondiciju!

Dolazi nam vrijeme godišnjeg odmora kada pakiramo kofere i jedva čekamo da se maknemo od svakodnevne rutine. Ljeto je idealno za odmor duše i tijela, no bez obzira na toplije vrijeme ne smijemo se previše ulijeniti već se okrenuti aktivnom odmoru. Upitali smo Snježanu Panjkret, fitness instruktoricu iz zagrebačke Dubrave kako ostati fit ljeti, na koje je načine najbolje održavati formu te koje sportske sadržaje preporučuje za one koji ostaju u gradu, ali i one koji odlaze na more.

„Ljeti često razmišljamo kako smo zaslužili ulijeniti se, odmoriti tijelo i prepustiti se užicima tulumarenja i opuštanja. No svi koji ste aktivni cijele godine i brinete se za svoje tijelo, kao i oni koji to tek imaju u planu, godišnji odmor je prilika da budemo aktivni, stoga se krećite“, započela je Snježana Panjkret.

Ova je fitness instruktorica dodala kako je izbor rekreacije zaista velik. Tu su vožnja biciklom, rolanje, hodanje, trčanje…

„Umjesto lifta koristite stepenice, a preporučujem i odlazak u prirodu i plivanje. Bilo kakva mala promjena uvelike će utjecati na vašu kondiciju. Ako ste na moru u sklopu kampova i hotela potražite razne animacije za velike i male, pridružite im se i dobro se zabavite“, istaknula je Snježana.

Upozorila je i na pravilnu prehranu, kao i na dostatan unos vode. Donosimo nekoliko njezinih korisnih savjeta:

-Voda, voda, voda
Unos dovoljne količine vode je potreban tijekom cijele godine, a ljeti zbog povišenih temperatura je unos tekućine dodatno povećan, pogotovo ako smo fizički aktivniji. Nema posebne preporuke kolike količine vode popiti, to ovisi od čovjeka do čovjeka osobno. Po mogućnosti ne pretjerati s alkoholnim pićima.“

-Prehranom do bržeg metabolizma
Ljeto je idealna prilika za veći unos svježeg voća i povrća koje nam je dostupnije. Kroz češće i manje obroke ubrzavamo naš metabolizam. Umjesto zaslađenih gotovih sokova jedite svježe voće ili sami iscijedite neku voćku. Naše drage ljetne slastice poput sladoleda također možete zamijeniti nekim osvježavajućim voćem koje ima puno tekućine, a manje šećera, ali ipak ne znači da se ne smijete zasladiti. Pokušajte što više izbjegavati masnu i prženu hranu.

-Što laganija odjeća
Važno je odabrati odjeću u kojoj se osjećate ugodno i koja vas ne guši. Većina ljudi voli pamuk, ali prilikom fizičkih aktivnosti preporuka je nositi sintetičku odjeću koja odvodi znoj i tako brže hladi tijelo.

-Prilagođeno vrijeme fizičke aktivnosti
Idealno vrijeme aktivnosti je rano jutro ili kasno navečer, to jest, kada sunce više nije jako. Ukoliko je sunčano, pronađite neku sijenu i hlad.

Za kraj je podsjetila i na brojna mjesta koja su odlična za rekreaciju, pogotovo za one koji ostaju u metropoli.

„Za one koji godišnji odmor provode u Zagrebu izbor je veliki – Jarun, Bundek, Park Maksimir, Sljeme, Savski nasip. Na više lokacija u gradu održavaju se organizirane manifestacije koje nude besplatno vježbanje. Za svakoga se nađe ponešto – od funkcionalnih treninga do plesa i aerobika te sličnih aktivnosti. Uživajte u ljetu i budite aktivni, vaše tijelo će vam biti zahvalno“, poručila je za kraj Snježana Panjkret.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva