/‘FOTO’ Splitski izviđači Dan planeta Zemlje obilježili sadnjom novih stabala

‘FOTO’ Splitski izviđači Dan planeta Zemlje obilježili sadnjom novih stabala

Početkom 4. smjene projekta “Zeleno, volim te zeleno“, očekivani učinak zasađenih stabala je ukupno za 50 posto viši od planiranog, tako da je do sada ostvaren ishod od 2200 novozasađenih stabala.

Splitski izviđači zahuktali su se u aktivnostima tijekom svog EU projekta, kroz program Europskih snaga solidarnosti i Agencije za mobilnost i programe EU, doprinijevši svojoj lokalnoj zajednici u obnovi prirode. Posljednja smjena je započela 17. travnja, a završava 1. svibnja ove godine. “Očekujemo ukupni završni ishod od 2500 novih stabala, kojemu smo se već prilično primakli. Kroz ovaj projekt u Splitu su, u proteklih nešto manje od dva mjeseca, u četiri termin, gostovale i gostuju volonterske grupe, s ukupno 64 volontera/volonterke. U suradnji sa stručnjacima iz Hrvatskih šuma i splitskim izviđačima mladi su volonteri, zbog neuobičajenog proljeća i dobro navodnjenog tla, usmjereni isključivo na pošumljavanje, a planirano zalijevanje sadnica ionako obavlja Majka Priroda čestim kišama”, stoji u njihovom priopćenju.

Dosadašnjih 2200 stabala, umjesto predviđenih 1500, posađeni su na na području grada Splita, na obroncima Mosora, ispod Zvjezdanog sela, gdje je planirano zasaditi i ostalu količinu stabala.

Splitski skautski zbor nastojat će i nadalje osiguravati sredstva iz EU fondova kako bi se ostvarilo znatno poboljšane učinke pošumljavanja opožarenih područja oko Splita, u suradnji s projektom “Boranka”, Saveza izviđača Hrvatske.

Europske snage solidarnosti potiču i financiraju projekte mobilnosti mladih iz zemalja članica EU, ali i ostalih europskih država, sa svrhom ostvarivanja pozitivnog utjecaja na lokalnu zajednicu, kao i na same sebe, kroz neformalno i neformalno učenje tijekom volontiranja. Za svoje ishode učenja svaki/a volonter/ka će na kraju dobiti certifikat Youthpass, za zabiljženim znanjima, vještinama, stavovima i ponašanjima, koji u cijeloj EU služi kao dobrodošla dopuna prilikom ulaska na tržište rada.

Tijekom ovog volonterskog programa, splitski izviđači su domaćini koji za volontere osiguravaju upoznavanje lokalnih spomenika kulture i drugih obilježja lokalne sredine. Pritom volonteri uče o lokalnim običajima, životu i jeziku. “Ovi su mladi ljudi većinom pristigli usred svojih studentskih obveza kako bi volontirali u Splitu, tako da tijekom tjedna, uz volontiranje, ostvaruju i redovne online obveze prema svojim fakultetima i svojoj izobrazbi”, navodi se u priopćenju.

Organizatori iz Splitskog skautskog zbora zadovoljni su što, usprkos epidemiji, imaju priliku povezivati mlade iz raznih zemalja te pritom pridonositi svojoj zajednici i obnovi prirode. Volontiranje se održava uz striktno pridržavanje mjera borbe protiv pandemije Covida-19, tako da do sada nije bilo pojava zaraze u volonterskim skupinama.

“Dan našeg planeta, tako, dočekujemo s najboljim mogućim doprinosom njegovoj klimatskoj održivosti, te u tom duhu svim svojim sugrađanima želimo bolju klimu i bolju Zemlju”, poručili su splitski izviđači.

bl/bkk

Foto: Igor Drače