/“Generacija obnove” ima radikalnu ideju: Mladi će imati veće plaće i ostati u Hrvatskoj

“Generacija obnove” ima radikalnu ideju: Mladi će imati veće plaće i ostati u Hrvatskoj

Ideja da se u Hrvatskoj ukine porez na dohodak na prvi pogled izgleda nevjerojatno. No zamislite koliko bi vam bila veća plaća i što biste si sve s tim novcem mogli priuštiti. No je li to moguće, ili je ideja previše radikalna? Kakva je financijska računica iza građanske inicijative “Generacija obnove” koja predlaže ovu mjeru? Koliko država uopće prikupi ovim porezom od svakog zaposlenog Hrvata? I što bi se dogodilo da ga ukinu?

O inicijativi „Ukinimo porez na dohodak” govorili su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Frano Čirak, predsjednik “Generacije obnove”, i Marijana Vuraić-Kudeljan, zamjenica ravnatelja Porezne uprave.

“Plaća je ključni razlog odlaska iz Hrvatske. Hrvatska država mora napraviti ono što je u okviru djelovanja da pomogne, ne samo mladim ljudima nego svima da imaju veće plaće. To je novac poreznih obveznika, nije novac koji država ima na raspolaganju pa ga dijeli ljudima. Riječ je o novcu koji ljudi moraju zaraditi i praktički dobrovoljno ili prisilno dati državi kako bi ga ona redistribuirala”, objasnio je Frano Čirak za HRT.

Naglasio je da se prihodi od poreza na dohodak raspodjeljuju između lokalne samouprave i središnjeg državnog proračuna. U taj proračun, kaže, od poreza na dohodak pristiže oko 2 milijarde kuna, sveukupno se prikupi oko 12 mlrd. kuna, što iznosi oko 3 posto BDP-a.

Na upit kakav bi bio efekt na plaće zaposlenih ako se ukine porez na dohodak, Čirak odgovara:

“Ako je prosječna plaća oko 6350 kuna neto, za tu plaću trebate zaraditi za svog poslodavca 10.714 kuna, to jest, dobivam 59 posto od plaće koju sam zaradio jer 41 posto odlazi na razna plaćanja državi, od toga 1008 kuna na porez na dohodak plus prirez, koji je u Zagrebu najveći. Dakle, plaća bi bila veća za tisuću kuna”, izračunao je Čirak.

Kako na sve to gleda Porezna uprava, objasnila je Marijana Vuraić-Kudeljan, zamjenica ravnatelja Porezne uprave.

“Ne govorimo o prijedlogu smanjivanja, nego o prijedlogu ukidanja. Točan podatak je da je porez na dohodak 13 mlrd. kuna, od PDV-a je bio 51 mlrd., dakle, riječ je o 1/4 PDV-a. Država ne dobiva ništa od toga, sve se raspoređuje na proračunske korisnike kroz jedinice lokalne samouprave. Treba reći da u Hrvatskoj ima 2,7 zaposlenih i umirovljenika, od njih 1,8 milijun uopće ne plaća porez. Njima se neće ništa poboljšati, samo pogoršati, jer sve što se sufinancira i sada ne plaćaju, morat će plaćati”, ističe Vuraić-Kudeljan.

Smatra da je snižavanje uvijek nešto o čemu treba razgovarati, ali ukidanje bez sagledavanja svih elemenata nije pametno.

mšm/hrt

Foto: FB