/Slučaj genetski modificiranih djevojčica zgrozio javnost

Slučaj genetski modificiranih djevojčica zgrozio javnost

Kineski znanstvenik He Jiankui s Južnog sveučilišta znanosti i tehnologije Kine u Šenženu krajem studenog prošle godine šokirao je svijet tvrdnjom da je sudjelovao u modificiranju genoma embrija prilikom postupka medicinski pomognute oplodnje kod sedam parova te su se u jednog para rodile genetski modificirane djevojčice čiji je slučaj He predstavio javno. Njegova objava uzrokovala je zgražanje u znanstvenim krugovima.

He se, uz umjetnu oplodnju, koristio metodom CRISPR-Cas9 koja djeluje kao molekularne “škare” koje mogu izrezivati i dodavati gene na genomu. Ova metoda već se upotrebljavala na ljudskim stanicama, ali na onima odraslog organizma, ne jednostaničnog embrija. Modificiranje embrija znači da će sve stanice ove djece imati tu izmjenu na genomu i da će se ona prenijeti na njihove potomke, piše Luka Lažeta za Mimladi.hr.

U ovom slučaju kineski znanstvenik tvrdi da se koristio navedenom metodom za modifikaciju gena u kojem je zapisan kod za proizvodnju proteina CCR5 (još zvanog CD195) koji se nalazi na bijelim krvnim stanicama (leukocitima) i kojim se  virus humane imunodeficijencije (HIV) koristi kako bi zarazio stanicu s kojom dođe u kontakt.

S obzirom na to da je primijećeno kako u pojedinih ljudi, većinom europskog podrijetla, nije došlo do infekcije jer je njihov gen za CCR5 promijenjen, He je iskoristio ovu metodu kako bi smanjio mogućnost da se djevojčice tijekom života zaraze HIV-om s obzirom na to da je otac djevojčica HIV pozitivna osoba.

Brojni svjetski priznati znanstvenici javno su izrazili nezadovoljstvo takvim postupcima nazvavši ih neprihvatljivim eksperimentom u kojem ni rizici ni koristi nisu još u potpunosti jasni. Sveučilište tvrdi kako nije imalo nikakvih saznanja o ovom eksperimentu i da on nije učinjen na sveučilištu. Više od stotinu kineskih znanstvenika iz područja biomedicine osudilo je ove radnje u kolektivnom iskazu te su naveli kako je to veliki udarac međunarodnom ugledu i razvoju kineske medicine.

Ovaj slučaj nedopustivog zadiranja u dostojanstvo i prava ljudske osobe čiji je genom promijenjen bez njenog pristanka otvorio je mnoga etička pitanja za koja se smatra da će u budućnosti biti neizbježna. Hoćemo li se koristiti genetskom modifikacijom samo kako bismo izbjegli bolest ili i za nešto više? Što će sve biti moguće modificirati? Tko će sve imati pristup genetskoj modifikaciji svoje djece? Hoće li ljudi modificirati svoju djecu kako bi ona bila inteligentnija, ljepša i većih atletskih sposobnosti? Hoće li to stvoriti novu kastu genetski superiornijih ljudi?

mšm/mimladi

Foto: Pixabay, ilustracija